Rovinj Art Program: Avioni Nine Ivančić

Nina Ivančić i Dario Sošić na otvorenju izložbe
Nina Ivančić i Dario Sošić na otvorenju izložbe

Druga po redu izložba u sklopu R.A.P.-a/Rovinj Art Program bila je u znaku autorice Nine Ivančić koja se, u galerijskom prostoru crkvice svetog Tome, predstavila radovima na temu letenja i aviona. Ova poznata umjetnica inspiraciju za svoju izložbu pronašla je u djelima i riječima najpoznatijeg renesansnog slikara i izumitelja Leonarda Da Vincija, koji je maštao o tome da se čovjek kao ptica vine u nebo …"jer jednom kad probaš letjeti, zauvijek ćeš hodati zemljom očiju uprtih u nebo, jer ondje si bio i čeznut ćeš onamo se vratiti".

Kustos Zavičajnog muzeja grada Rovinja Dario Sošić rekao je da je umjetnica u svojim radovima uspjela spojiti realistični osnovni crtež predmeta (aviona) i apstrakciju linija, površina i ornamentalnih motiva.

- Crteži su skupovi geometrijske apstrakcije u kojima se pod harmoničnim odnosima izmjenjuju polja raznih oblika. Takvo ritmično ponavljanje plošnih oblika stvara u našoj podsvijesti osjećaj ljepote i užitka koji nalazimo u pokretima plesa, kroz razne ponavljajuće figure. Pokreti su to kojima osvajamo prostor i vrijeme, pretvaramo ih u estetsku vrijednost toliko potrebnu našim unutarnjim psihičkim stanjima u svjesnim ili nesvjesnim trenucima, rekao je Sošić.

Izložba radova akademske slikarice Nine Ivančić, autorice čiji se radovi nalaze u brojnim privatnim i javnim zbirkama, može se razgledati do 26. srpnja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter