Ronald Braus: Iznimno se radujem pulskom gostovanju

Ronald Braus tijekom nedavnog Glazbenog poučka (Danilo MEMEDOVIĆ)
Ronald Braus tijekom nedavnog Glazbenog poučka (Danilo MEMEDOVIĆ)

Opera b.b. Zagreb upriličit će u srijedu, 5. travnja u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula operetu "Grofica Marica", prema glazbi Emericha Kalmana, dok su autori

libreta Julius Brammer i Alfred Grunwald. Grofica Marica je Ljiljana Čokljat, Tassilo je Nikša Radovanović, Lisa - Blanka Tkalčić, Barun Koloman Župan - Ronald Braus, Knez Morescu - Božidar Peričić/ Nenad Tudaković, Baron Liebenberg - Davor Ljubić, Manja - Blanka Tkalčić, Kneginja Kudenstein - Nada Abrus, Wurtzinger - Velimir Čokljat, Maruška - Katarina Andrijašević, Čeko - Dejan Jakovljević, a sudjeluje i gudački ansambl Maestro Orchestra.

Simpatičan sadržaj

Solo violinist je Antun Stašić, redatelj Velimir Čokljat, kostimografkinja Elvira Ulip, a scenografkinja Marta Crnobrnja.

Grofica Marica slavi svoje zaruke iako, zapravo, nema mladoženju. Kako bi se malo odmorila od nasrtljivih udvarača, izmislila je baruna Kolomana Župana. Na njezino veliko iznenađenje izmišljeni mladoženja dolazi na proslavu zaruka. Istodobno, osiromašeni grof Tassilo želi zaraditi za sestrin miraz pa, pod lažnim imenom, poslužuje groficu. Kad to sazna, misleći da su Tassilove namjere sve samo ne poštene, ona ga otpušta iz službe iako su njezini osjećaji prema grofu posve drukčije prirode...

Opera b.b. Zagreb prvo je komorno operno kazalište u Hrvatskoj koje djeluje od 2006. godine s ciljem promocije operne umjetnosti u Hrvatskoj i šire. Dosad je Opera b.b. postavila brojne naslove, među kojima navodimo: F. Poulenc "La voix humaine",

G. Menotti "Telefon" (u koprodukciji s Teatrom Madlenianum, Beograd), G. Donizetti "Rita", G. Rossini "Il Signor Bruschino" (u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem Pula), G. Menotti "Medium" (u koprodukciji s Teatrom Madlenianum, Beograd)

G. B. Pergolesi "La serva padrona" i druge.

Kako je rekao Ronald Braus, ravnatelj Opere bb "želja ovog komornog opernog kazališta je približiti operu što većem broju slušatelja, što nam i polazi za rukom i izvedbe nam nerijetko pune dvorane i izvan Zagreba. Opera b.b. Zagreb surađuje s kazalištima u Varaždinu, Karlovcu, Poreču te s pulskim Istarskim narodnim kazalištem kao koproducentom. Opera b.b. ostvarila je, 2009., prvu međunarodnu koprodukciju s Teatrom Madlenianum iz Beograda, što je prva ozbiljnija kazališna koprodukcija na ovim prostorima nakon ratnih zbivanja. Iznimno uspješna produkcija dogodila se na projektu opera "Rita" i "Angelique" 2010. godine. Komične opere Opera b.b. izvodila je u prijevodu na hrvatski jezik što se pokazalo dobrim rješenjem.

Bariton Ronald Braus, Rovinjež koji je diplomirao solo pjevanje 2001. godine u klasi Dunje Vejzović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavao se kod uglednih profesora i opernih solista poput Katie Ricciarelli, Ferdinanda Radovana, Giorgia Suriana i Cynthie Hansell Bakić. Debitirao je 1998. na otvorenju Zagrebačkoga ljetnoga festivala ulogom Ptolomeja u operi "Julije Cezar" Georga Friedricha Händela. Do danas je kao solist surađivao s mnogim kazališnim i producentskim kućama, te nastupao na mnogim festivalima u Hrvatskoj i u inozemstvu - Sloveniji, Italiji, Švicarskoj, Austriji i Bosni i Hercegovini. Umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri na Crvenom otoku. U prosincu 2005. objavljen mu je i prvi nosač zvuka, a 2006. je u Zagrebu utemeljio Operu b.b., prvu hrvatsku putujuću opernu trupu kojoj je i danas umjetnički ravnatelj. Član je Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Popularna opereta

Već prije nekoliko mjeseci u razgovoru za naš list Braus je istaknuo svoju veliku želju da se ta opereta upriliči u INK-u, koja mu se sada i ostvarila, te ne krije zadovoljstvo time.

- Iznimno sam radostan što ćemo ponovno gostovati u pulskom INK-u ovom simpatičnom i vedrom operetom koja je prošloga ljeta predstavljena na Crvenom otoku u sastavu tradicionalne manifestacije Ronald Braus i prijatelji. Ujedno, drago mi je da se opereta vraća u pulsko kazalište, jer nekada je ta forma bila iznimno popularna u Puli, kazao je Braus. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter