Romantičarski pogled na Peroj sredinom 19. stoljeća

S predstavljanja knjige "Peroj - očima romantičara" (D. MEMEDOVIĆ)
S predstavljanja knjige "Peroj - očima romantičara" (D. MEMEDOVIĆ)

Uz uvodno citiranje povjesničara Frane Barbalića iz 1933. godine, kada je Peroj opisao malim sitnim pravoslavnim otočićem u velikom katoličkom moru, koji se nije širio, niti ga je do danas to veliko more progutalo, u petak je u dobro posjećenom pulskom Circolu predstavljena knjiga arhimedrita Danila Ljubotine "Peroj - očima romantičara". Očaran, kako je rekao, romantičarskim opisom Istre i Peroja, ovaj poznati Perojac preveo je dva putopisna teksta iz 19. stoljeća, i ta dva teksta čine temelj ove knjige.

Riječ je o tekstu "Peroi - descrizione" (Peroj - opisivanje) talijanskog grofa Girolama Agapita tiskanog 1844. godine u Trstu, te dio putopisa "Une semaine en Istrie" ('Jedna sedmica u Istri') francuskog grofa Perrochela, štampanog 1874. u Le Mansu. Autor je knjigu opremio brojnim starim i novim fotografijama Peroja, Fažane i Vodnjana, slikama, ilustracijama, mapama i povijesnim dokumentima.

Sredinom 19. stoljeća ne samo da su strani putopisci potomke crnogorskih doseljenika u Peroj smatrali potomcima starih Grka, zbog pravoslavne vjere, nego su i vjerovali da je ta "grčka kolonija" osnovana u doba Prijama, kralja mitske Troje. No, kako je prekjučer ukazao književnik Daniel Načinović, ne treba pritom previdjeti da je u tom prvom tekstu grof Girolamo Agapito (inače, ovaj je novinar i pisac rođen 1783. u Buzetu), osim romantičarski, sentimentalno i idealistički, pisao i ironično, šaleći se s tim grčkim elementima. Inače, Crnogorci pravoslavne vjere doselili su u Peroj 1657. godine, danas broji 833 stanovnika.

Naglasivši da svaki čovjek ima potrebu za Bogom, mitropolit zagrebačko-ljubljanski prof. dr. Porfirije istaknuo je da je vjera ona crvena nit koja je sačuvala malu perojsku zajednicu kroz vjekove, kako nominalna pripadnost pravoslavnoj vjeri, tako i živo osježanje te vjere.

Lingvist i političar prof. dr. sc. Milorad Pupovac, kazavši da je riječ o vrijednoj i lijepoj knjizi, pojasnio je da je u prvom tekstu iz 1844. talijanski grof Agapito romatičarski oslikao narodni život s građanske pozicije, u kojem su svi nasmijani i u kojem se svi - mještani, roditelji i djeca - međusobno poštuju. Francuski grof Perrochel je tri desetljeća kasnije, dodao je Pupovac, pisao puno realističnije. Promociju je nadahnuto moderirao Igor Galo, a u glazbenom programu nastupili su kamerni hor Ton Despotin zagrebačkog sabornog hrama Sv. Preobraženja, te sopranistica Tanja Andrijić uz klavirsku pratnju Vesne Ivanović Ocvirk. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter