Roman ceste i roman-cesta

Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen (Davor ŠIŠOVIĆ)
Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen (Davor ŠIŠOVIĆ)

Spisateljski dvojac iz Ližnjana, Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, objavio je novu knjigu, roman "Putanje", i to u vlastitoj nakladi odnosno nakladnik je Umjetnička organizacija Komoč koruna kojoj su njih dvoje osnivači.

Odgovornost čitatelja

Riječ je o vrlo ambicioznom izdavačkom projektu: sam roman je vrlo kreativna nadgradnja žanra "romana ceste". Njegova se radnja, kako opisuje ovo dvoje autora, "odvija na auto-cesti uz mnoštvo portreta različitih osobnosti čije se svijesti međusobno mimoilaze, zaobilaze, nadmeću, bježe jedna od druge, hrle jedna prema drugoj, ponekad se i sudare, užgu, eskplodiraju da bi se ponovno ohladile, udaljile, pa opet približile, sve u ritmu punih i praznih crta na kolniku. Više nego roman ceste ovo je roman-cesta kojeg čitatelj ispisuje vlastitim spajanjem dijelova u cjelinu i cijepanjem cjeline u dijelove; roman kolektiva gdje nema podjele na glavne i sporedne likove i gdje čitatelj preuzima odgovornost svih podjela i spajanja".

Povrh originalnog koncepta romana, tijekom kojeg mimoilazeći likovi "otimaju" jedni drugima i time tvore "grupni portret suvremenog društva što se prepliće s otvorenim, izravnim uvidom u intimnu dinamiku međuljudskih odnosa i veza", roman "Putanje" prema riječima autora "istražuje i raščlanjuje u kojoj je mjeri manjak osnovnog međuljudskog povjerenja i osobne odgovornosti koji obilježava suvremeno hrvatsko društvo prodro u najsitnije pore naše zajednice zrcaleći se u izazovima i problemima na koje nailazimo svi: pojedinci, parovi, obitelji".

"Komoč koruna"

Roman je i grafički intrigantno izdanje, budući da nema klasičnu naslovnicu već njegov tekst počinje odmah na prednjoj korici (naslov i imena autora su jedino na hrbatu). U samom tekstu je efekt prelaska radnje između pojedinih likova naznačen postupnim posvjetljenjem zadnjih redova odlomka iz kojeg radnja "bježi" te odmah nakon postupnim potamnjenjem prvih redaka odlomka u koji radnja "prelazi".

Neposredno uoči izlaska romana Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen potrudili su se pokrenuti i zanimljivu marketinšku kampanju kojim promiču svoj novi naslov, video i audio najavama na facebooku i na web-stranicama umjetničke organizacije "Komoč koruna", uspostavljajući tako kontakt s budućim čitateljima i prije nego im knjiga stigne u ruke.

Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen posljednjih godina zajedno vode Knjižnicu i književno svratište "Zvona i nari" u Ližnjanu, ugošćujući tijekom cijele godine borave umjetnike, napose pisce, koji se na inovativan način bave knjigom i književnim radom. Završili su magistarski studij kreativnog pisanja u Los Angelesu te doktorski studij književnosti u Clevelandu, a autori su već niza romana i zbirki proze na hrvatskom i engleskom jeziku. Umjetnička organizacija "Komoč koruna" najnoviji je njihov pothvat. To bi, prema njihovoj zamisli, trebala biti "radionica teksta i slike pokrenuta u svrhu predstavljanja rada odabrane nekolicine književnih umjetnika, te radi što izravnije ponude čitateljima kvalitetne i poticajne književnosti". Naslovi koje će nakon romana "Putanje" objavljivati "Komoč koruna" imat će, kaže ovo dvoje književnih antuzijasta, za cilj "proširivanje obzora domaće čitateljske publike, ali i širenje čitateljske publike kao takve". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter