Robert Perišić predstavio roman u Hiži od besid

Robert Perišić i Ivan Sršen (Marko CEROVAC)
Robert Perišić i Ivan Sršen (Marko CEROVAC)

Nakon šest godina u pazinsku se Kuću za pisce vratio njen prvi gost, književnik Robert Perišić koji nije došao praznih ruku, već s ganc novim romanom naslova "Područje bez signala".

Radnja romana prati dolazak sumnjivih poduzetnika "spasitelja", Olega i Nikole, u industrijski, a potom i društveno posrnuli gradić N. u kojem nekadašnjim radnicima obećavaju pokretanje proizvodnje tvornice turbina. Možemo nagađati da je Perišićevu priču inspirirao baš prošli boravak u Pazinu, koji je također prošao proces deindustrijalizacije, međutim, kako sam kaže "takav se grad može pojaviti na teritoriju od nekoliko tisuća kilometara".

- Razbijao sam realističnost prostora tako da nema direktnog prepoznavanja odnosno da lokacija postane opća, pa da se roman može čitati u širem smislu. Želio sam pronaći signifikantno mjesto u globalnom smislu, kao takvo nešto je bliže postsocijalističkim predjelima, ali ni na zapadu ne manjka takvih mjesta, kazao je Perišić u razgovoru s zagrebačkim urednikom i prevoditeljem Ivanom Sršenom.

Putem protagonista romana Perišić prati kako ekonomsko beznađe društveno urušava grad, a ekonomska stagnacija postaje društveni i psihološki moment koji se manifestira kroz nezaposlenost, apatiju, depresiju, raspade obitelji, rubni alkoholizam. Ovisno o generacijskoj dobi protagonista od kojih nijedan nije glavni (inženjera, fizički radnici…) miješaju se vremenske perspektive premda se sama radnja romana događa tijekom 2010. i 2011. godine.

Nestabilan je i odnos poduzetnika prema eksploatiranima, jer se u prvih stidljivo javlja svijest o nekadašnjem pripadanju istoj (radničkoj) klasi te nazire svojevrsna grižnja savjesti. Perišić u romanu propituje odnos centar-provincija, centra u smislu koncentracije moći i financija, a provincije u smislu svijeta ispod radara medija ili književnosti, svijeta na margini, ali ne toliko kulturnoj ili mentalnoj, već izvan tokova novaca i prosperiteta, svijeta koji živi izvan elitne klasične kulture premda mu ne nedostaje umjetničkih aspiracija.

- Ovo je bilo rudarenje u prostoru koji čini mi se dosad nije bilo toliko predstavljen, kazao je Perišić, a saznali smo da čitatelja očekuje slojevita priča s neočekivanim obratima i ljubavnim dramama u gradiću kojeg obavija "mala doza Marquezovog Maconda koja ga uzdiže od čistog realizma". Na pitanje kako mu se svidio sedmodnevni boravak u pazinskoj Hiži od besid prije šest godina: "Ne sjećam se rezidencija koje su bile na ovako spektakularnom mjestu. Ima nešto u tome što ovdje inspirira, a može inspirirati na različite načine, sve ovisi o tome u kojem je čovjek raspoloženju", istaknuo je autor dodavši da u gradu na broj stanovnika ima iznenađujući broj ljudi s kojima se može diskutirati. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter