Rezonanca velikih sredstava

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

U Galeriji MMC-a Luka preksinoć je otvorena izložba slika mladog zagrebačkog umjetnika Mihaela Puntarića nazvana "Od početka" koja će biti otvorena do 9. svibnja.

Puntarić voli geometriju, a čak i onima koji tek površno poznaju likovnu umjetnost bit će odmah jasno da mu je ovdje uzor Maljevič.

- Možemo reći da se radi o jednoj rezonanci velikih sredstava, velikih tema u umjetnosti. U 19. stoljeću se težilo da se slikarstvo odvoji od predloška, da se odvoji od nekakve svrhe i da postane dovoljna sama sebi. Kao što znamo, bio je jedan, da li sretan ili nesretan moment kada su se avangarda i skretanja u umjetnosti poklopili sa aktualnim događajima u povijesti, a to su bili događaji u Rusiji, bila je to Oktobarska revolucija, kada je ta geometrija postala znak jednog novog poretka, kako u društvu tako i umjetnosti. Taj famozni kvadrat kojeg je Maljevič slikao "odzvonio" je kroz cijelo 20. stoljeće i postao je jedna velika tema i sredstvo koje umjetnost prati više od sto godina. Ovo je jedan odjek tih velikih događanja i tema, kazala je otvarajući izložbu voditeljica MMC-a Mirjana Grahovac Vojinović.

Ona je objasnila da geometrija u ovakvom obliku poništava osobnost umjetnika, osobnost slikanja, poništava nekakvo autorstvo i uzdiše se upravo time što ne dopušta da se za bilo što drugo uhvatimo. Prenosi nas u jednu filozofsku i metafizičku zonu gdje se postavljaju neka pitanja koja možda i nadilaze umjetnost. Jedan od tih pravaca bio je da se umjetnik i gesta svedu na najminimalniju moguću mjeru. Kvadrat je jedna harmonična stvar, a Puntarić je sebe ovdje sveo na minimalnu mjeru, kaže ona.

Izložba je realizirana sredstvima Grada Pule i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter