Retrospektivna izložba Fulvia Juričića u Njemačkoj

Fulvio Juričić na izložbi
Fulvio Juričić na izložbi

Retrospektivna izložba radova Fulvia Juričića, u njemačkom gradu Langenfeldu međunarodno je priznanje umjetničkom radu ovog akademskog slikara iz Pule, ali i potvrda 25-godišnje kulturne suradnje između Pule i Langenfelda, grada nadomak Koelna i Dueseldorfa.

Poziv organizatora

U galerijskom prostoru kulturnog centra Langenfeld (Kunstraum Langenfeld), uz iznimno zanimanje publike i veliki  medijski odjek, sredinom travnja je otvorena izložba "Retrospektive" Fulvia Juričića. Izložbu, koja će biti postavljena do 24. svibnja, otvorili su Felix Fehlau, direktor kulturnog centra, Detter Barchoss, gradonačelnik Langenfelda i Beate Domdey - Fehlau, likovna kritičarka.

Juričić objašnjava da je izložba dio suradnje koja između Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Društva likovnih umjetnika Langenfelda traje već četvrt stoljeća.

- Ovogodišnja suradnja, odnosno moja izložba, dio je cjelogodišnjeg programa "Dobrodošli Hrvatska" koji se održava u Langenfeldu, a kojem je zemlja gost Hrvatska. U sklopu programa predstavljaju se plesni, kazališni, filmski umjetnici… Budući da naša suradnja traje već 25 godina dobio sam poziv iz Langenfelda da na izložbi predstavim radove nastale kroz 25 godina moga umjetničkog rada. Izložba je ustvari mala retrospektiva koja simbolično predstavlja 25 godina prijateljstva pulskih umjetnika i umjetnika iz Langenfelda, kaže Juričić. On je na izložbi predstavio radove iz svih svojih ciklusa: "Jedra", "Između", "Moj mali svijet Tao" i "Dijalozi".

Kulturna suradnja

Dodaje i da ga je iznenadila, budući da je izložba otvorena u nedjelju u 16 sati, iznimno brojna publika na otvaranju. Izložbu su s velikim zanimanjem pratili i njemački mediji, a prilog o Juričićevoj izložbi i kulturnoj suradnji s Pulom na četiri stranice donosi Langenfelder Stadtmagazin.

Juričić podsjeća da je inicijator suradnje Pule i Langenfelda, bio pokojni Dušan Šmitran, a već krajem '80-ih tamo su na skupnoj izložbi izlagali Marina Banić, Eros Čakić, Martin Bizjak, Bojan Šumonja, Robert Pauletta, Mladen Milotić, Marina Orlić…. Vrlo brzo uslijedila je i prva uzvratna izložba u Puli.

- Nastavio sam ono što je Šmitran započeo i dosta često sam u Langenfeldu izlagao početkom '90-ih. Mislim da suradnju treba nastaviti razmjenom izložbi i uzvratnih gostovanja mladih umjetnika. Na tom su tragu zadnjih godina u Langenfeldu izlagali Vedran Šilipetar i Iva Fonović, a ovo je bila simbolična obljetnica, kaže Juričić. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter