Raznoliki istarsko-primorski višeglasni zagrljaj

(D. Memedović)
(D. Memedović)

U muzejsko-galerijskom prostoru Vodospreme, odnosno posjetiteljskom centru "Herman Potočnik Noordung" Povijesnog i pomorskog muzeja sinoć je održan koncert zborova pod nazivom "Višeglasni zagrljaj na Kaštelu". U organizaciji pulskog Mješovitog pjevačkog zora Cantus PoPuli nastupila su tri zbora, pa su se osim domaćina publici u ovom atraktivnom prostoru predstavili mješoviti zbor Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice i Mješoviti pjevački zbor Rijeka-Sempre Allegro.

Raznoliki Cantus

Cantus PoPuli koji je u programskom letku opisan kao "veselo i raspjevano društvo prijatelja i zaljubljenika pjevanja" predstavio se zbilja raznolikim repertoarom. U svom nastupu od pet pjesama ovaj zbor pod vodstvom Tatjane Merkl ubacio je skladbe Morriconea, pa čak i Rammsteina te jedan kratki medley posvećen grupi Queen (solisti Dario Garbin i Ivana Polonijo) pa do bugarske narodne pjesme "Mari Mome" i skladbe Christophera Tina "Baba Yetu" (solisti Leon Benčić Büro, Lana Polonijo i Maja Miljavac) koju ljubitelji kompjuterskih strategija poznaju iz video igre "Civilization IV".

I riječki i kraljevički zbor predvodi umjetnička voditeljica i dirigentica Helga Dukarić Dangubić. Tako se Zvijezda Danica predstavila hrvatskim pjesmama, kombinirajući skladbe uglavnom sjetnog ugođaja. Našla se tu tako jedna narodna "Rusulica" u obradi Joška Ćalete i Rajmira Kraljevića, dok su nastup otvorili "Šternom" Branislava Ostojića i nastavili s "Melin na Drave" Antuna Čelara. Našla se tu i skladba "Na novu plovidbu" Ivana J. Skendera, a nastup su zaključili pjesmom "Ključ života" koja je poznata iz repertoara Olivera Dragojevića.

Pop zvukovi Riječana

Rijeka-Sempre Allegro vratio je među zidove Vodospreme na Kaštelu pop zvukove iako je njihova izvedba hita "Viva la vida" grupe Coldplay u aranžmanu Jensa Johansena neke možda iznenadila zbog dosta sporijeg tempa u odnosu na original. Zato je Gerhswinov "I got rhythm" u aranžmanu Christophera Claphama zvučao itekako prepoznatljivo kao i "Još i danas zamiriše trešnja", a za zbor ju je aranžmanski prilagodio iskusni riječki glazbenik Olja Dešić. Nastup su priveli kraju s Whitacreovom "The seal lullaby" uz klavirsku pratnju Jadranke Jurić i "Never gonna sit down", još jednim suvremenim djelom Vicki Tucker Courtney.

To je bilo sve što se tiče službenog dijela, ali nakon kratke razmjene pozdrava i dobrih želja poput one da će se ovaj "glazbeni zagrljaj" ponoviti, članovi i članice sva tri zbora izašla su zajedno pred publiku pa smo tako još jednom čuli "Mari mome". Kroz program je vodila i zborove predstavljala Augusta Benčić, a publika je bila itekako zadovoljna onime što je čula i vidjela, toplo isprativši sve zborove. (Mladen RADIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter