Radovi Puljanke Gorane Težak na izložbi u Bratislavi

Iz ciklusa "Bijela šuma" Gorane Težak
Iz ciklusa "Bijela šuma" Gorane Težak

U Exclusive Audi Gallery u Bratislavi koju vodi kustosica Ľudmila Pašková početkom prosinca otvorena je izložba triju hrvatskih likovnih umjetnica - kiparice i konceptualne umjetnice Anite Kontrec, te slikarica mlađe generacije Gorane Težak, rođene u Puli i Monike Meglić. Tom je izložbom, kako izvješćuje povjesničar umjetnosti Robert Kavazović Horvat, počeo veliki ciklus izložbi i kulturne razmijene koji će se tijekom slijedećih godina odvijati u nekoliko slovačkih i hrvatskih galerija, a u organizaciji Igora Turuka iz Bratislave i uz podršku galerije "Laval Nugent" i Roberta Kavazovića Horvata.

Zanimljiva cjelina

- Izložba broji oko 50 najkvalitetnijih radova recentnih slikarskih i kiparskih ostvarenja ovih triju istaknutih hrvatskih umjetnica. Na prvi pogled nespojiva konceptualnost i inventivnost posve suvremenih likovnih tehnika apstraktnog izričaja Anite Kontrec s, uvjetno rečeno, ponešto "tradicionalnijim" slikarskim tehnikama izrazito štafelajnog tipa figuralnih izraza dviju slikarica mlađe generacije, savršeno se stopila u jednu zanimljivu cjelinu. Gorana Težak i Monika Meglić studirale su i diplomirale na istoj godini na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu u klasi profesora Duje Jurića, ističe Robert Kavazović Horvat.

Gorana Težak, rođena je 1985. godine u Puli te je sudjelovala na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izraziti kolorist

- Kroz niz godina marljivo i vrijedno radi te razvija svoj slikarski put sama, neovisno o bilo kakvom trendu i utjecaju, bilo iz bliže okoline, bilo sa svjetske likovne scene. Izraziti je kolorist i kao slikarica je prošla ponešto obrnut put od uobičajenog. Isprve se posve zaokupila apstraktnim izrazom kojega je eksperimentiranjem i dubokim promišljanjem uz bezbroj skica i predložaka dovela gotovo do savršenstva. Iz tog apstraktnog izraza krenula je prema figuraciji i narativnosti, dodajući svojim apstraktnim slikama publici nešto bliže i prepoznatljivije elemente, pričajući priču, ali pritom ne napuštajući svoj dosegnuti visoki apstraktni nivo stila kojega od tada koristi u pozadinama i podlozi slika. Figuracija joj nije u službi dekora, već s njom izražava svoje duboke ljudske osjećaje, socijalno se i politički angažirajući, pokazujući osobitu socijalnu osjetljivost prema najugroženijim segmentima društva. Tu je važno spomenuti njen recentni, do sada najuspjeliji  ciklus slika pod nazivom "Nema zemlje za...". Radovi s kojima se Gorana Težak predstavlja slovačkoj publici dijelom su iz spomenutog ciklusa, ali i iz njene najnovije faze koju upravo razvija. U tim radovima Gorana Težak na zanimljiv i ponešto neobičan način kombinira monokromatsko i kromatsko, crtačko i slikarsko, deskriptivno i apstraktno, crtež i boju, pritom dajući do znanja publici da je i kao crtač jednako dobra kao i u svom slikarskom opusu, ističe Robert Kavazović Horvat te naglašava da radovi Anite Kontrec, Gorane Težak i Monike Meglić na izložbi u Exclusive Audi Gallery u Bratislavi svojom raznolikošću i autentičnošću pružaju uvid u značajan segment hrvatske suvremene likovne produkcije.

Izložba će biti otvorena do 1. ožujka 2017. godine. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter