Pula ugostila komičnu operu "La Cecchinu"


Komičnu operu u tri čina „La Cecchina“ upriličili su sinoć u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula studenti Akademije za glasbo u Ljubljani u koprodukciji s Cankarjevim domom, SNG Operom i baletom Ljubljana i Slovenskim komornim glasbenim gledališčem.

Premda kazalište nije bilo previše popunjeno, prisutna je publika bila sastavljena od brojnih mahom mladih ljubitelja glazbe, što svakako veseli.

Ovo gostovanje je hvalevrijedna inicijativa Odjela za glazbu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, koji je u najveći istarski grad vratio operu nakon nekoliko godina pauze.

Glazba je komponirao Niccolo Piccinni, a libreto je napisao Carlo Goldoni. Dirigent je Simon Dvoršak, režiju potpisuje Yulia Roschina, a dramaturginja je Staša Bračič. Cecchinu tumači Dunja Tinauer, Markiz Conchiglia je Klemen Torkar, Markiza Lucinda Štefica Stipančević, Vitez Armidoro je Zala Hodnik, Sandrina je Tina Debevec, Paoluccia je Inez Osina, Mengotto je Domen Križaj, a Tagliaferro Klemen Adamlje.

Treba napomenuti da su ti mladi umjetnici vrlo talentirani te njima i svim njihovim mentorima idu sve pohvale. Ujedno, to je i hrvatska praizvedba toga djela, a pulska publika nikada ranije nije mogla vidjeti to Piccinnijevo djelo. Nekada je to djelo bilo vrlo popularno u Italiji, no sada se slabo izvodi.

Opera „La Cecchina“ romantična je priča o bogatom markizu koji se zaljubljuje u ljupku vrtlaricu, što izaziva zgražanje aristokratskoga društva. (V. BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter