Pula Superiorvm za najmlađe

Dječki vrtić u kostimima
Dječki vrtić u kostimima

Jučer otvoreni Pula Superiorvm - festival antike danas je u jutarnjim satima bio prvenstveno namijenjen najmlađima. Oni su na Portarati mogli pogledati crtice iz svakodnevnog antičkog života, naučiti nešto o starim zanatima, a zabavljali su ih i razni ulični zabavljači. Učenici Pazinskog kolegija - klasične gimnazije na Portarati su odigrali rimski igrokaz "Dominus et servi" na latinskom jeziku, dok su učenici pulske Tehničke škole demonstrirali kako se mjerilo rimskom gromom.

Klinci i klinceze su na pulskom Forumu u dječjem antičkom kutku izrađivali igračke u sklopu radionice za djecu "Birikinus", a potom su u pratnji pulskih galdijatora iz novoosnovane škole Spectacula Gladiatoria održali dječji defile od Foruma do kina Valli gdje se u sklopu festivala održavaju dječje matineje.

U sklopu 12. dana antike Pulom su „zavladali Rimljani“ pa su tom prigodom mališani pulskog Dječjeg vrtića Izvor, s prigodnim rekvizitima na glavama, posjetili gradonačelnika Borisa Miletića i oduševili se Gradskom palačom, Uredom gradonačelnika i gradskom Vijećnicom.

U popodnevnim satima u pulskoj Turističkoj zajednici otvorena je retrospektivna izložba pulskih fotografa Marine Puh, Snježane Bratanović, Saše Miljevića, Vjerana Juhasa, Manuela Angelinija, Andreasa Kancelara i Gorana Šebelića na temu festivala. U večernjim satima na Forumu je zakazana repriza programa prvog dana festivala - antički ples Dramskog studia INK, glazbeni program Musigenae ansambla koji izvodi djela Arinke Šegando, Branka Okmace i Branka Radića, antički zbor Rondo Histriae i predstavu "ANTIKAzalište" glumačke družine Go-Go Writers.

Glavnina programa festivala antike bit će ponovljena i u subotu, no vrhunac će biti gladijatorske igre u Areni koje počinju u 19.45 sati. (B. VINCEK, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter