Pula i 50. godinu u zvuku harmonike

Nastupe solista, komornih sastava i orkestara ocjenjivat će ugledni pedagozi, dirigenti i skladatelji (Neven LAZAREVIĆ)
Nastupe solista, komornih sastava i orkestara ocjenjivat će ugledni pedagozi, dirigenti i skladatelji (Neven LAZAREVIĆ)

Jedna od najznačajnijih europskih manifestacija koja točno 50 godina njeguje i afirmira harmoniku kao instrument klasične glazbe - Međunarodni susret harmonikaša u Puli - u svom 39. izdanju počinje sutra u 9 sati u pulskom Domu hrvatskih branitelja natjecateljskim nastupima harmonikaša mlađih od 11 godina.

Ova se manifestacija u Puli održava od 1964., a u jednom se razdoblju održavala bijenalno. U iduća četiri dana, sve do subotnjeg proglašenja i koncerta pobjednika, u Puli će više od 600 mladih talentiranih harmonikaša iz 20 europskih zemalja svirati djela Bacha, Scarlattija, Zolotarjeva, Norrbacka, Derbenka, ali i domaćih skladatelja poput Papandopula, Matanovića, Božića, Dekleva-Radaković, Bobića.

Prvi put u Pulu ove godine dolaze i harmonikaši iz Irske i Grčke, koji će se pridružiti mladim kolegama iz Češke, Poljske, Litve, Ukrajine, Mađarske, Italije, Španjolske, Norveške, Njemačke, Estonije, Švedske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

Kako su danas novinare informirali voditelj Susreta Nevio Prenc, predsjednica Stručnog odbora prof. Đeni Dekleva-Radaković i njen zamjenik Igor Krizman, prijavljeno je 138 natjecatelja u solističkim kategorijama (od "Baby" do koncertista u "F" kategoriji), 17 komornih sastava te 12 orkestara. Natjecanja ocjenjuju međunarodne prosudbene komisije sastavljene od 20 uglednih pedagoga, koncertista, dirigenta i skladatelja. Svečano otvorenje manifestacije je sutra u 21 sat u Domu HB-a, a u četvrtak je na istom mjestu i u isto vrijeme koncert finskog harmonikaša Mikea Väyrynena.

Kao i dosad, uz nagradni fond od 3.200 eura, najbolje ocijenjene izvođače očekuju diplome i pokali, a Hrvatsko društvo skladatelja dodjeljuje posebnu nagradu u iznosu od 400 eura solistu u bilo kojoj kategoriji za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja.

Organizator manifestacije i ove je godine OKUD "Istra", društvo koje je najzaslužnije što je dugom tradicijom harmonikaških susreta Pula afirmirana kao važan harmonikaški centar razvoja klasične harmonike na visokoj umjetničkoj razini.

K tome, kako je danas istaknula prof. Dekleva-Radaković, prošlo je 50 godina (istodobno s prvom harmonikaškom smotrom 1964. godine) otkako je harmonika kao glavni predmet uvedena u pulsku srednju glazbenu školu "I. M. Ronjgov", te 20 godina od osnivanja studija klasične harmonike na Odjelu za glazbu pulskog sveučilišta. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter