Pula četiri dana u zvuku harmonike

Arhiva (A. T.)
Arhiva (A. T.)

Jedna od najznačajnijih svjetskih harmonikaških manifestacija i sigurno jedna od vodećih na europskoj razini - Međunarodni susret harmonikaša u Puli - u svom 38. izdanju počinje sutra tradicionalno u pulskom Domu hrvatskih branitelja i traje do subote, a u iduća četiri dana u Puli će vježbati i svirati više od 600 harmonikaša, mladih glazbenih talenata, te stotinjak pedagoga, dirigenata, koncertista i skladatelja iz 16 europskih zemalja; Rusije, Njemačke, Slovenije, Poljske, Srbije, Španjolske; Mađarske, Slovačke, Češke, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Ukrajine, Švedske, Litve te Hrvatske.

I prošlih su godina sjajni izvođači uvjerljivo i temeljito razbijali posve pogrešnu predrasudu da je harmonika narodnjački instrument, a i iduća će se četiri dana iznova slaviti instrument klasične glazbe koji se, blizu srca, svira raširenih ruku. S više ili manje treme u javnom nastupu, nastupat će harmonikaši od devetogodišnjaka u "baby kategoriji" do umalo punoljetnih izvođača, a svirat će se djela Bacha, Scarlattija, Paganinija, De Seixasa, Zolotarjeva, Norrbacka, Derbenka, ali i domaćih skladatelja poput kompozicija pulske profesorice Đeni Dekleva-Radaković, usput jedne od vodećih ljudi Međunarodnog susreta harmonikaša.

Program Susreta obuhvaća natjecanje solista, komornih sastava i orkestara, a natjecatelje će ocjenjivati međunarodni žiri sastavljen od eminentnih pedagoga, dirigenata, koncertista i skladatelja. Detalje će danas novinarima predstaviti predstavnici organizatora - OKUD "Istra", društvo koje je najzaslužnije što je dugom tradicijom harmonikaških susreta Pula afirmirana kao važan harmonikaški centar razvoja klasične harmonike, k tome na visokoj umjetničkoj razini i uz istodobnu promidžbu kulturnog identiteta Pule, Istre i Hrvatske. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter