PUF: Tužna pjesma igre moći

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Večer nakon odlične predstave „Peregrinus“, ekipa Teatra KTO ponovo se ukazala na PUF-u, ovaj put u nešto hermetičnijoj i ne toliko dinamičnoj, iako jednako ozbiljnoj priči kao i noć prije na Forumu, a ova predstava nazvana je „Chorus of orphans“ odnosno „Zbor siročadi“ u režiji Jerzyja Zona. Sama mala scena INK-a pridonosi u ovom slučaju osjećaju zatvorenosti i zebnje koja se osjeća već na početku. Stroga lica dvaju nadzornica koje još prije početka predstave paradiraju scenom daju do znanja da ovdje nema mjesta šali.

Poput Olivera Twista

Iako se kaže da predstava zapravo govori o usamljenosti, nas misli nisu odvele u tom smjeru već nas je „Zbor siročadi“ već u svom naslovu asocirao na „Olivera Twista“, što su samo dodatno pojačale pojedine scene. Sama izvedba, opet, kao da se referira na notorni zatvorski eksperiment koji je 1971. psiholog Philip Zimbardo vodio na američkom sveučilištu Stanford. Jer, ovdje imamo dvije stroge nadzornice i grupu od desetak mladih, očito siročića iz naslova, a i oni i nadzornice odjeveni su u sivu odjeću. Dok su nadzornice u njihovoj blizini, dok im naređuju, siročići se ponašaju kako one traže, poslušno izvršavaju sve naredbe iako se tu i tamo učini da bi se mogli pobuniti ali to se ne događa. Kada se nadzornice povuku, grupa ima priliku raditi što ju je volja, uživati, osjećati se slobodnom kao kolektiv. No, čim se nadzornice vrate, siročići ne samo da postaju opet poslušni, nego postaju i agresivni jedni prema drugome, spremni su se potući za jednu naranču, zaboravivši da su se malo prije toga družili. Njihova solidarnost se raspada a to, pak, daje nadzornicama dodatnu samouvjerenost i osjećaj moći u čemu gotovo erotski uživaju.

Podređeni štićenici

One su glavne, a njihovi štićenici su im podređeni i to je tako, ništa se ne mijenja, nakon svih turbulencija sve ostaje isto uključujući i to vječito sivilo. Predstavu prati Treća simfonija op. 36 Henryka Mikolaja Goreckog, poznata i kao „Simfonija tužnih pjesama“. U predstavi su nastupili Katrolina Bondaronek, Anna Kamykowska, Paulina Lasyk, Martyna Malcharek, Grazyna Srebrny-Rosa, Justyna Wojcik, Marta Zon, Slawek Bendykowski, Bartek Cieniawa, Pawel Monsiel i Michal Orzylowski.

Večeras dvije predstave i dodjela nagrada

Danas, zadnje večeri 21. PUF-a, prva predstava na rasporedu je u 21 sat u INK-u gdje će se predstaviti francuski Oriantheatre Dance Company, odnosno Mehdi Farajpour i Gwen Sampe koji će izvesti „Yet-untitled“. Zadnja izvedba je u 22.30 na Forumu gdje će nastupiti talijanski Ondadurto Teatro koji će izvesti jednosatnu predstavu „C'era una volta“ u kojoj će geste, akrobacije, tekst i ples kombinirati s korištenjem mašinerije, efekata, vode, videa i žive glazbe. Nakon toga vrijeme je za dodjelu nagrada PUF-a koja će se održati u festivalskom klubu u Monteparadisu gdje će publiku zabavljati pulski DJ dvojac Chvigy i Jinxie Grooves, odnosno Soul surfers.(M. RADIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter