Prvi svjetski rat kroz autobiografije

Professor emeritus Miroslav Bertoša nadahnuto je govorio o knjizi (M. MIJOŠEK)
Professor emeritus Miroslav Bertoša nadahnuto je govorio o knjizi (M. MIJOŠEK)

Autobiografije 40-ak sudionika Prvog svjetskog rata, tada vojnika ili nižih austrougarskih časnika i dočasnika, uključujući i one koji će kasnije postati poznati poput Vladka Mačeka, Josipa Broza Tita i Georga von Trappa, središnji su dio knjige zagrebačkog povjesničara dr. sc. Filipa Hameršaka "Tamna strana Marsa. Hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat". Knjigu su jučer, uz autora i moderatora prof. Ivana Žagara, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula predstavili profesor emeritus Miroslav Bertoša i dr. sc. Mihovil Dabo.

Jezik ljudskosti

Knjiga na gotovo 700 stranica, uz duži uvodni metodološki dio o autobiografiji kao povijesnom izvoru, donosi i krajnje raznolika svjetonazorska, ideološka i politička stajališta, ali i subjektivna iskustva - odlazak i povratak, pobjedu i pogibiju, strah i junaštvo, empatiju i surovost, vjeru i skepsu, alkohol, nasilje, prostituciju, integritet i ludilo, naposljetku čitanje i pisanje.

- Između suživljavanja, empatije i nužnog kritičkog odmaka, dopustio sam si da ne pišem samo znanstvenim jezikom, nego i jezikom ljudskosti, kazao je autor Filip Hameršak (1975.), inače zaposlen na Katedri za povijest hrvatskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Nažalost, kaže autor, knjiga ne donosi ni jedno sjećanje čovjeka iz Istre, osim što je to donekle Georg von Trapp.

Nadahnuto i s puno pohvala za autora kojeg je nazvao ne samo doktorom znanosti, već i učiteljem, izvanrednim eruditom, znanstvenikom i majstorom humanističkih disciplina, knjigu je predstavio professor emeritus Miroslav Bertoša.

- Dok je Drugi svjetski rat još živ i ljudi se još posvađaju, nikog više ne uzrujava pad Austrije, Londonski ugovor ili to što je poslije Prvog svjetskog rata niknula nova država južnih Slavena. Nema više živog sjećanja; svi su pokopani, mrtvi i ona ljutnja, zebnja i frustracije koji su otvorili vrata Drugog svjetskog rata, sve se to smirilo. Ostale su arhivska vrela, sjećanja, pjesnički zapisi, rekao je Bertoša, citirajući zatim iskustvo jednog vojnika Prvog svjetskog rata: "Drago mi je da sam preživio; drago mi je da nisam ranjen, ali sam ostao zarobljen okovima sjećanja i njih se nikako ne mogu osloboditi".

"Povijest odozdo"

Rekavši da je ovo par excellence doprinos hrvatskoj historiografiji i da je riječ o vojnoj povijesti kroz iskustva pojedinaca, tzv. "povijesti odozdo", dr. sc. Mihovil Dabo kazao je: "Odvojite vremena i pročitajte knjigu, to je izuzetno kvalitetna cjelina".

Organizator jučerašnje promocije bilo je Istarsko povijesno društvo, u suorganizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter