Prvi servis za posudbu e-knjiga u Istri

Liana Diković, Nela Načinović, David Runco i Ivan Markovič (D. MEMEDOVIĆ)
Liana Diković, Nela Načinović, David Runco i Ivan Markovič (D. MEMEDOVIĆ)

Predstavljanje projekta Talijanska digitalna knjižnica u Istri - La biblioteca digitale italiana in Istria u koji se uključila i Gradska knjižnica i čitaonica Pula, održano je danas na konferenciji za novinare u pulskoj knjižnici.

Besplatna usluga

Riječ je o projektu koji predvodi koparska Središnja knjižnica Srečka Vilhara - Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper u suradnji s MLOL-om (MediaLibraryOnline), rastućom platformom za digitalnu posudbu knjiga za narodne, sveučilišne i školske knjižnice. Ovaj su posve novi projekt predstavili Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Liana Diković, voditeljica Središnje knjižnice Talijana u RH, David Runco, ravnatelj Središnje knjižnice Srečka Vilhara Kopar - Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper i Ivan Markovič, voditelj Talijanskog odjela Središnje knjižnice Srečka Vilhara Kopar - Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper.

- Posebno nas raduje ta velika novost, koja se događa upravo uoči Mjeseca hrvatske knjige. To je prvi servis za posudbu e-knjiga u Istri i posve je besplatan za članove knjižnice, kazala je Načinović.

- Knjižnica nudi mogućnost skidanja 817 naslova na talijanskom jeziku, te čitanja 2.126 dnevnika i tjednika na raznim jezicima na vrlo jednostavan način. Mogu se posuditi dvije knjige mjesečno, jedna po jedna, na najviše 14 dana, i nakon tih 14 dana knjiga više nije dostupna i netko drugi je može posuditi. Od svake knjige imamo po jedan primjerak, koji korisnik može besplatno skinuti na tablet, osobno računalo ili pametni telefon, mogu se poslušati audioknjige, prolistati dnevni tisak i pročitati periodične publikacije online. Sadržaju je moguće pristupiti od kuće, iz ureda, škole, putovanja, a za pretraživanje je dostupan veći broj filtara (predmet, izdavač/distributer/jezik, država, mjesto), kazao je Runco. On je također naveo da na MLOL-u postoji čak 38 tisuća naslova koje je moguće skinuti, i oni će ih s vremenom kupovati i povećavati fond knjiga koji će biti dostupan u sastavu te digitalne knjižnice.

- Među tim knjigama postoje i neke na kojima stoji oznaka open, odnosno to su slobodne knjige, koje se već ranije nalaze na netu u digitalnom obliku, ali one su moguće spremljene kao PDF, html ili txt, i netko ih možda neće moći otvoriti, naglasio je Marković. Liana Diković je govorila o konkretnim mogućnostima korištenja tih usluga. Potrebno je obratiti se njoj ili njezinom kolegi Danielu Horvatu ([email protected] ili [email protected], tel. 300-402 ili 300-406) za dobiti korisničko ime i lozinku (password).

- Kada je račun aktiviran, može se pristupiti stranici/adresi http://capodistria.medialibrary.it i skidati željene e-knjige. Ako želite vidjeti o čemu se radi u nekoj knjizi, postoji i mogućnost besplatnog prelistavanja i potom ako vidite da vam se knjiga ne sviđa, ne morate je posuditi, već idete tražiti dalje. Ukoliko znate točan naslov knjige koji vas interesira, možete ga unijeti među navodnicima u polje "cerca". Onim korisnicima kojima su dvije knjige mjesečno premalo, mogu otvoriti dva ili više korisničkih računa. Gosti iz Kopra kazali su da to svega toga ne bi došlo bez pokroviteljstva Ministarstva kulture Republike Slovenije, Gradske općine Kopar i Talijanske unije.

Na ovom servisu, saznajemo, je dostupno ukupno 50 audioknjiga, a što se tiče žanrova, među 817 naslova koji se mogu besplatno skinuti, tu su većinom djela iz beletristike - talijanske i strane u talijanskom prijevodu, knjige za djecu, a zastupljene su i sve Ecove knjige. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter