Prva nagrada Slađanku Dragojeviću za "Vrsar"

Prvonagrađena fotografija 'Vrsar'
Prvonagrađena fotografija 'Vrsar'

Pučko otvoreno učilište Poreč i Turistička zajednica Općine Vrsar organizirali su Fotonatječaj "Montraker 2015" koji je trajao od 31. kolovoza do konca rujna ove godine. Svi zainteresirani fotografi mogli su do zadanog roka poslati najviše tri fotografije s temom "Skulptura u nastajanju" ili "Skulptura u prostoru". Ukupno je bilo prijavljeno 28 autora s 80 fotografija, doznajemo od Andija Bančića, referenta za likovnu djelatnost.

Simbolični spoj skulpture i Vrsara

Žiri u sastavu Tatjana Velenik Andrijašević, povjesničarka umjetnosti, Sebastijan Vojvoda, akademski slikar, voditelj likovnih djelatnosti Učilišta, Andi Bančić, profesor likovne kulture i referent za likovnu djelatnost Učilišta pregledali su sve pristigle radove i donijeli odluku da treću nagradu i tisuću kuna dobiva Goran Mladenović s fotografijom "Pogled". Ova neobično kadrirana kompozicija prikazuje "čovjeka" i njegovog "konjića" kako gledaju prema moru. Autor je, veli žiri, postigao da je scena istovremeno duhovita i melankolična.

Marino Matošević s fotografijom "Nijemi svjedok" dobiva drugu nagradu i dvije tisuće kuna. Duhovita kompozicija prikazuje sjene dviju figura koje "konspiriraju" dok nedovršeni medo nijemo svjedoči sceni. Pobjednik natječaja i dobitnik nagrade od tri tisuće kuna je Slađanko Dragojević s fotografijom "Vrsar" na kojoj autor simbolično spaja skulpturu i Vrsar, sakrivajući najpoznatiji vizualni element grada iza vrha skulpture koja je već obilježena vremenskim djelovanjem.

Nagrađeni u katalogu Montrakera za 2015.

Izgleda kao da je skulptura bedem koji štiti Vrsar. Sve nagrađene fotografije tiskat će se u katalogu Montrakera za 2015. godinu koji će biti predstavljen 5. rujna iduće godine, na dan otvaranja 26. međunarodne studentske kiparske škole Montraker. Isti dan otvorit će se izložba odabranih fotografija s ovogodišnjeg foto natječaja. Fotografija Slađanka Dragojevića će se koristiti na svim promotivnim materijalima za slijedeće izdanje Montrakera. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter