Prva monografija u Hrvatskoj o crkvi između dva rata

Knjigu su predstavili dr. Elvis Orbanić, dr. Marko Medved i dr. Franjo Velčić (Mate ĆURIĆ)
Knjigu su predstavili dr. Elvis Orbanić, dr. Marko Medved i dr. Franjo Velčić (Mate ĆURIĆ)

Kada se u jednoj knjizi na 740 stranica, s preko 400 naslova i preko dvije tisuće natuknica obradi cijela jedna povijest Crkve, ali i Grada Rijeke, kao što je to učinio doc. dr. sc. Marko Medved u knjizi-disertaciji "Riječka Crkva u razdoblju fašizma. Nastanak biskupije i prvi talijanski upravitelj", onda je to zasigurno pravi podvig. K tome, naglasio je na predstavljanju u svečanoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, dr. Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva iz Pazina, koji je uz Riječku nadbiskupiju i Kršćansku sadašnjosti iz Zagreba i izdavač, riječ je i o prvoj monografiji u Hrvatskoj o crkvi između dva svjetska rata.

Također je dodao da još od 1973. godine postoji doktorska disertacija o Crkvi u Istri, ali još nije ugledala svijetlo dana. Dr. Marko Medved (Rijeka, 1974.) ovaj obiman materijal je prikupljao godinama po crkvenim arhivima i znanstvenim institucijama, a doktorsku disertaciju je obranio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Kao arhivar Riječke nadbiskupije, kako je istaknuo, nastavit će s istraživanjem i razdoblja nakon 1938. godine, s kojim završava ova monografija.

O samoj knjizi i talijanskoj upravi Rijeke, posebno u doba okupacije od D'Annunzija, odvajanju od crkvene vlasti i senjsko-modruškog upravitelja Constantinija, pa prvog riječkog biskupa Isidora Saina, do biskupa Santina, govorio je Franjo Velčić ističući velik napor i doprinos Medveda ovoj cjelokupnoj građi koja baca novo i drugačije svijetlo na rad i ponašanje svećenstva i biskupa u vremenu fašizma, ali i njihovu odnosu prema onoj drugoj nacionalnoj strani koja je bila pogođena tom ideologijom.

- Svaki novi doprinos rasvjetljavanju toga vremena izuzetno je važan, jer ne samo što skida velo tajne dugo godina dominantnih istina, već i iz privatnih arhiva i osobnih prepiski jasnije vidimo gdje je bila granica Crkve i ideologije, vjerskog i onog drugog života samih ljudi u Crkvi i oko nje, vjernika posebno, ističe Velčić. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter