Protekla godina bila je uspješna za Đermana Vitasovića

Đermano Vitasović (Arhiva)
Đermano Vitasović (Arhiva)

Protekla je godina bila vrlo plodna za istarskog haiku autora Đermana Vitasovića rodom iz Kacane. Početkom 2016. godine njegovi su uradci bili zastupljeni u antologiji haiku pjesništva u Rumunjskoj, gdje su bili zastupljeni autori s pet kontinenata, odnosno iz 45 država. Iz Istre tu su bili još Dejan Pavlinović Pule, Marija Maretić iz Žminja, Malvina Mileta iz Labina i Marija Pogorilić iz Rovinjskog Sela.

Đermano Vitasović i Marija Maretić jedini su Istrani čiji se uraci nalaze u haiku zborniku Ludbreg 2016., a Đermano Vitasović dobio je pohvalu na 27. međunarodnom haiku festivalu u Odžacima. Vitasović je bio nagrađen i na haiku susretu u organizaciji "Udruge Tri rijeke - Haiku pjesnici Otoka Ivanića".

Đermano Vitasović rođen je u Kacani. Živi u Puli aktivnim umirovljeničkim životom, nakon što je svoj radni vijek okončao u Uljaniku. Pisanja se latio tek u zrelim godinama. Objavio je knjige "Beside kako zlato" (pjesme, 2000.), "Na svojen korenu" (pjesme u prozi, 2003.), "Plet zlatnih niti" (prozni zapis, 2006.), "Kako voz pun snoplja" (prepjev pjesama Marija Bonassina s istroromanskog na čakavski, 2006.), "Budi svoj" (etnografski zapis, 2007.), "Mano" (slikovnica, 2008.), "Kacanski haiku verši" (poezija, 2009.) i "Mano 2, s podnaslovom Vira je mira – Vjera je mjera" (slikovnica, 2009.) Sve su njegove knjige objavljene pri Kreativno-istraživačkom timu GRM. Izbor iz svog pjesničkog opusa objavio je u zbirci Mravinac, koja je tiskana 2010. godine. Zastupljen je u zajedničkim zbirkama Verši na šterni i član je Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter