Propeler osvojio irski film "Viva"

Dodjela nagrade Maverick Želimiru Žilniku
Dodjela nagrade Maverick Želimiru Žilniku

Irsko­kubanski film "Viva" redatelja Paddyja Breathnacha pobjednik je 19. Motovunskog filmskog festivala odnosno dobitnik glavne festivalske nagrade Propeler Motovuna. Posebno priznanje dodijeljeno je ruskom filmu "(M)učenik" redatelja Kirila Serebrennikova; nagradu Međunarodne udruge filmskih kritičara FIPRESCI dobio je srpski film "Dobra žena" redateljice Mirjane Karanović, dok je nagradu za najbolji kratki film dobio francuski film "Bezolovno" redatelja Emmanuela Tenebauma.

Predzadnjeg dana festivala dodijeljena je i tradicionalna nagrada Maverick za posebno nekonvencionalan pristup filmu, i to srpskom redatelju Želimiru Žilniku. U ime festivala, Žilniku je nagradu uručio slovenski redatelj Karpo Godina, koji je kao snimatelj radio na prvom Žilnikovim filmu "Rani radovi", inače ovjenčanom berlinskim Zlatnim medvjedom. Primajući nagradu, Želimir Žilnik je rekao kako mu je osobita čast dobiti priznanje koje su prije njega dobili toliki važni redatelji, te kako mu je posebno drago što ovu nagradu prima u Istri, tu su on i Karpo Godina smo odmah nakon "Ranih radova" snimali još jedan film, koji je ocijenjen previše subverzivnim i zabranjen prije premijere.

"Film je sniman u Pićnu i Potpićnu, trebao se zvati "Sloboda ili strip", a nedavno su slučajno pronađeni negativi tog starog filma pa bi se moglo dogoditi da se taj film nakon toliko godina napokon dovrši, možda čak i prikaže na jednom od budućih motovunskih festivala, rekao je Žilnik.

Nenadu Puhovskom kao dobitniku nagrade 50 godina bila je posvećena zdravica na partyu u hotelskom vrtu, koja će, kako je objasnio Igor Mirković, biti zapamćena po rijetkom prizoru kada Nenad Puhovski, koji inače ne pije, drži čašu vina u ruci. Tom su prigodom predstavljeni odlični sladoledi iz Krka, dalmatinski pršuti, te sardinijska i motovunska vina, a tom se prigodom predstavio i slovački redatelj Marko Škop, koji je podsjetio svoje filmske prijatelje kako je u Motovunu bio prvi put prije sedam godina s dokumentarcem "Slijepe ljubavi", a ove mu se godine na festivalu prikazuje debitantski igrani film "Eva Nova".

Među atraktivnijim parodijskim događanjima iz programa "Gdje si bio 2016.?" u petak je svakako bio izbor najčvršće hrvatske desnice,

odnosno natjecanje u obaranju ruku. Nakon popodnevnog kvalifikacijskog turnira, finalni su dvoboji održani na maloj pozornici pred gledalištem Kina Trg, pa je u ženskom finalu pobjedu odnijela Dora Prpić, dok je u muškoj konkurenciji pobijedio Mario Dobrić. Festivalski petak bilježi i dva zanimljiva književna događanja: predstavljanje knjige "Kako ste?" autorice Barbare Matejčić, i knjige "Zovem u vezi posla" Slobodanke Bobe Đuderije. Obje promocije vodila je Žarka Radoja, a iako se kod knjige Barbare Matejčić radi o literariziranim reportažama, a kod Bobe Đuderije o poetično­humorističkim blogerskim zapisima i facebook statusima, za obje je knjige u razgovorima zaključeno kako se tu radi o književnosti empatije i ljudske solidarnosti.

Jedna od najradoznalije očekivanih ovogodišnjih motovunskih premijera bila je testna projekcija još nedovršenog filma "Gazda" redatelja Darija Juričana. Kako je Juričanov otac vršnjak Ivice Todorića i čitav je radni vijek proveo u Konzumu, redatelj je najprije zatražio intervju od Ivice Todorića, ali je dobio odbijenicu pa je krenuo zaobilaznim putem, skupljajući svjedočanstva i dokumente iz kojih je izrasla priča o nastanku Agrokora kao najvećeg poslovnog carstva u Hrvatskoj i regiji, sa 60.000 zaposlenih, ali i s brojnim nezakonitostima s kojima je ovaj koncern rastao prolazeći kroz afere nedodirljivo siguran od ikakvih sankcija, od privatizacije Unikonzuma, pa znamenite "pšenične afere", preko preuzimanja Jamnice i daleko prekomjernijeg crpljenja tamošnjih mineralnih voda od koncesijom dopuštenog, do preuzimanja dvorca Kulmer. Usprkos svemu, autor je pred publikom ustvrdio da "ovo nije film o Ivici Todoriću, već priča o jednom uspjehu i kako se do njega došlo, te o neuspjehu i kako u njemu živimo".

Najavljujući večernju projekciju filma "Dobra žena", gledalištu Kina Trg predstavila se redateljica i glavna glumica u ovom filmu Mirjana Karanović, uz Kseniju Marinković koja također nastupa u ovom filmu.

"Nadam se da će vam se dopasti film, a ne samo ja u filmu", našalila se poznata glumica i novopečena redateljica, još naravno ne znajući da će "Dobra žena" kao dobitnik jedne od festivalskih nagrada ponovno biti prikaza i u "noći pobjednika" u subotu. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter