Promišljanjem i reagiranjem do umjetničkih ideja

Nemanja Cvijanović i Robert Pauletta (D. ŠTIFANIĆ)
Nemanja Cvijanović i Robert Pauletta (D. ŠTIFANIĆ)

S početkom točno u podne, u galeriji Poola u utorak je održan susret s riječkim umjetnikom Nemanjom Cvijanovićem, a navečer se u istom prostoru u 19 sati otvara njegova samostalna izložba "Smrt fašizmu!". Naziv izložbe dio je slogana iz Narodnooslobodilačke borbe u bivšoj Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata, a postao je opće poznat nakon smrti narodnog heroja Stjepana Steve Filipovića, koji je prilikom javnog pogubljenja 1942., dok mu je omča bila za vratom, uzviknuo "Smrt fašizmu - sloboda narodu!".

O revizionizmu povijesti i kulture

U razgovoru s učenicima Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Nemanja Cvijanović (Rijeka, 1972.) je kazao da je slikarstvo diplomirao 1998. na Accademiji di Belle Arti u Veneciji. Poslijediplomski studij Projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti završio je 2010. pri Fakultetu za dizajn i umjetnost u Veneciji. Izlagao je na velikom broju samostalnih izložbi te sudjelovao na značajnim međunarodnim izložbama. Cvijanović je kazao i da  je neko vrijeme živio između Rijeke i Venecije i da mu je to bio jedan lijepi period.

Tijekom razgovora u galeriji Poola bilo je govora o projektiranju i produkciji umjetnosti, o radu s kustosima, te o poteškoći kada je umjetnik u situaciji da sve sam napravi, da aplicira na natječaje i fondove.

- U svojim radovima pokazujem ono što me muči, javljam se na sve natječaje, želim prikazati probleme današnjice, kazao je ističući da je nekim sredstvima koje mu je ostavila baka izgradio kopiju nadgrobne ploče Josipa Broza Tita, što je ostvario poput mramornog radijatora koji isijava toplinu.

Razgovaralo se i o tome kako kustos može unaprijediti rad umjetnika, o revizionizmu povijesti i kulture, a Cvijanović je naglasio i da je naša država nastala na antifašizmu i temeljima AVNOJ-a. Rekao je i da nije potpisao peticiju za smjenu ministra kulture, jer puno njih ne izlazi na glasanje i peticija legitimizira novog premijera, a on smatra da nije demokratski izabran.

Simboli, politički i ekonomski koncepti

Svoje ideje Nemanja Cvijanović veli, pronalazi čitanjem, praćenjem, razmišljanjem i reagiranjem, a rekao je i da koristi sve umjetničke medije.

Na izložbi u galeriji Poola predstavlja između ostalog i tri arhivske fotografije partizanskog fotografa Huga Fishera (Ribarića), čiji su negativi sačuvani u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Kako je i rečeno za njegove radove "likovno se obračunavajući sa životinjama koje simboliziraju nadmoć, predstavljenim na grbovima odabranih imperijalističkih zemalja, Cvijanović skreće pažnju na prisutnost simbola, te političkih i ekonomskih koncepata o kojima bi bar trebalo raspravljati, ako ne i cenzurirat ih". (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter