Promidžba vrijednosti koje je zastupao Mirko Kovač

Vlaho Bogišić, Slobodana Matić Kovač, Dubravka Svetličić i Seid Serdarević (D. MEMEDOVIĆ)
Vlaho Bogišić, Slobodana Matić Kovač, Dubravka Svetličić i Seid Serdarević (D. MEMEDOVIĆ)

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u galeriji Cvajner predstavljeno je prvo izdanje manifestacije "Dani Mirka Kovača" koji će se u Rovinju održati od 25. do 28. rujna 2014.

Promicanje moralnih vrijednosti

O manifestaciji su govorili programski direktor te direktor izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević, udovica Mirka Kovača Slobodana Matić Kovač kao predsjednica Udruge "Mirko Kovač", Dubravka Svetličić, ravnateljica rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta, te Vlaho Bogišić, koji je i u žiriju nagrade "Mirko Kovač".

- Ideja o pokretanju ove manifestacije krenula je još prošle godine, najprije na Sajmu knjige u Istri, a potom i u Rovinju, na književnoj večeri posvećenoj Kovaču. Organizator trodnevne manifestacije je Udruga "Mirko Kovač", a partneri su nakladnička kuća Fraktura, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri i Pučko otvoreno učilište grada Rovinja. Dakako, program ne bi bilo moguće organizirati bez pokrovitelja, koji su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Rovinj, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine te sponzora, kazao je Seid Serdarević ističući da je glavni zadatak Udruge "Mirko Kovač", osim organizacije ovih susreta, i konstantna skrb o njegovoj književnoj, filmskoj i kazališnoj ostavštini te promicanje estetskih, moralnih i političkih vrijednosti koje je zastupao Mirko Kovač kao jedan od najznačajnijih suvremenih pisaca južnoslavenskih prostora.

Manifestacija će se odvijati u gradu Rovinju i to na više lokacija: u Multimedijalnom centru grada Rovinja, u kazalištu "Antonio Gandusio", te u kongresnoj dvorani hotela Park.

Premijerna projekcija filma

- U sklopu programa održat će se premijerna projekcija filma "Gosti i radnici" Lordana Zafranovića prema scenariju Mirka Kovača, i to u našem novodigitaliziranom kinu "Gandusio", najavila je Dubravka Svetličić.

Slobodana Matić Kovač govorila je o tome kako je Mirko Kovač izabrao Istru, te zahvalila se svima koji su se uključili u ovu manifestaciju.

U prvom izdanju manifestacije sudjelovat će: Filip David, Davor Beganović, Ivan Lovrenović, Božidar Koprivica, Zdravko Zima, Vlaho Bogišić, Lordan Zafranović, Miljenko Jergović, Seid Serdarević, Boris Dežulović, Predrag Lucić, Katarina Luketić, Enver Kazaz, Zvonko Kovač, Melita Jurkota, Bruno Kragić, Branislav Mićunović, Mile Stojić, Mića Vujičić, Borka Pavičević, Nada Gašić, Žarko Radić, i drugi.

- Predstavit ćemo i Nagradu "Mirko Kovač", koja će se počet dodjeljivati od 2015. u trogodišnjem ritmu za najbolji roman, knjigu eseja i prozni prvijenac autora s područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Žiri čine Borka Pavičević, Vlaho Bogišić, Davor Beganović, Zdravko Zima, Pavle Goranović, Aleš Debeljak i Filip David, kazao je Serdarević.

Vlaho Bogišić izrazio je svoje zadovoljstvo pokretanjem ovoga programa, te se osvrnuo ukratko na stanje u hrvatskoj književnosti, podsjetivši na važnost, između ostalog, i Istarske enciklopedije.

Promidžbene materijale za ovu manifestaciju dizajnerski je oblikovao Matija Debeljuh.

Namjera je da ovi susreti budu tradicionalni, svake godine krajem rujna u Rovinju. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter