Proljetni koncert hrvatsko-talijanskog prijateljstva

Hrid Matić (D. MEMEDOVIĆ)
Hrid Matić (D. MEMEDOVIĆ)

Sinoć je u pulskoj Zajednici Talijana održan proljetni koncert akademskih glazbenika u organizaciji Hrvatsko-talijanskog društva iz Zagreba.

Od domaćih snaga tu su bili tenor Zoran Tomaić, pijanistice Aleksandra Golojka i Tatiana Šverko, violinist Silvano Kalagac te flautistica Samanta Stell. Od gostiju nastupili su tenor Hrid Matić i Gaj Matić za klavirom koji su izveli Falvovu "Dicitencello vuie" i Di Lazzarovu "Chitarru romanu", dok je Matićev pjevački kolega Tomaić otpjevao jednu Hatzeovu i Jakšićevu "Serenadu" u pratnji Golojke te pjesmu "Musica proibita" Stainslaoa Gastaldona koju je ovaj talijanski skladatelj objavio pod pseudonimom Flick-Flock.

Kalagac je malobrojnoj publici priuštio dvije skladbe, Bachovu "Sarabandu" i Paganinijev "Capriccio". Spremajući se izvesti Potpouree no. 2 iz opere "Istarska svadba" Antonija Smareglije i Franza Lehara Tatiana Šverko objasnila je da je riječ o ljubavnoj priči s tragičnim završetkom koja međutim nosi u sebi svu ljupkost naših krajeva.

Bilo je i nekih izmjena u programu pa na početku zbog bolesti Branka Okmace nije nastupio Trio za flautu, kontrabas i klavir pa su umjesto njega uskočili Samanta Stell i Aleksandra Golojka koje su izvele Massenetovu "Meditaciju" iz opere Thais.

Na kraju vrlo slab odaziv publike nije obeshrabrio sve izvođače da se povedu za aplauzom te još jednom popnu na binu i izvedu legendarnu "O sole mio". (M. RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter