Projekt multilateralne i interdisciplinarne suradnje

Aleksinački rudnici
Aleksinački rudnici

Putujuća izložba "Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije" nastavlja se i ove godine, te će se prvi puta održati na lokacijama u Beogradu, Majdanpeku (Srbija) i Strumici (Makedonija), paralelno s izvedbom instalacije/akcije "Zastave" umjetničke skupine Metal Guru, u kojoj će se desetak napuštenih, bivših rudarskih objekata na lokalitetima u Trbovlju (Slovenija), Ljubiji (BiH), Kosovskoj Mitrovici (Kosovo), Majdanpeku, Rtnju i Aleksincu (Srbija), Strumici (Makedonija) te Mojkovcu (Crna Gora) "simbolički okupirati" postavljanjem na njih niz rudarskih zastava, i to od ovoga tjedna do prve polovice rujna.

Stilizirane zastave

Zamisao je da članovi Metal Gurua, slijednici nekadašnjih revolucionarnih istarskih rudara, s reminiscencijama na njihovu oružanu pobunu iz 1921. (tzv. Labinska republika) na navedene objekte postave stilizirane crno-bijele rudarske zastave, objave njihovo zauzimanje te ih potom predaju pojedincima i/li organizacijama u lokalnoj zajednici, na taj način simbolički najavljujući redizajn njihove tmurne, deprimirajuće i pomalo užasavajuće svakodnevnice, kao i potrebe za remodeliranje lokalne zajednice kroz revitalizaciju njene industrijske baštine te umjetničko stvaranje.

"Rudnici kulture" projekt je multilateralne, međunarodne, interdisciplinarne suradnje, koji je inicirao Labin Art Express XXI, Labin (Hrvatska), uz potporu European Cultural Foundation (ECF) i drugih donatora. U prvoj fazi (2013. - 2014.) projekt se provodio u suradnji s partnerima: Manifest, Prijedor i JP Turizam Banovići, Banovići (BiH), Terra Nostra, Mojkovac (Crna Gora), Fondacija Balkankult intereg, Irig (Srbija), JU Center za idrijsko dediščino, Idrija (Slovenija) te Polygon, Zagreb (HR), a konačan je rezultat bio uspostava istoimene regionalne suradničke platforme. Prva faza projekta završena je izložbenom turnejom Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije u sedam bivših rudarskih mjesta od Slovenije do Crne Gore, izdavanjem monografije te kratkog dokumentarnog videa.

Suradnička platforma

U drugoj fazi, koja je upravo u tijeku, osnovni je cilj daljnje širenje i razvoj te formalizacija regionalne, suradničke platforme kao međunarodne udruge za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, gdje je rudarstvo bilo ne samo jedan od generatora gospodarskog i sveopćeg društvenog razvoja, nego i jedno od rijetkih područja u kome su tradicionalna povezanost i solidarnost njegovih najvažnijih aktera - rudara nadišli kasnije nacionalne i (novo)državne podjele i sukobe. Tijekom ove godine platforma je proširena s novim partnerima: Kult Tranzen, Strumica (Makedonija), Loke studio, Zagorje ob Savi (Slovenija), Remont, Beograd (Srbija), i suradničkim organizacijama: Zvuk i vizije, Majdanpek (Srbija), Kosova në Lëvizje, Priština (Kosovo) – zahvaljujući kojima su istraženi i dokumentirani do sada neobrađeni rudarski lokaliteti u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu.

U narednom periodu cilj je da se regionalna platforma proširi i na ostale zemlje jugoistočne Europe (Albanija, Grčka, Turska, Bugarska,..), s ciljem osnivanja europske kulturne platforme, koja će uz potporu EU fondova omogućiti ponovnu uspostavu veza između bivših rudarskih mjesta i regija te kulturnu i druge oblike suradnje, u svrhu iniciranja i provedbe zajedničkih projekata.

Platformu "Rudnici kulture" u 2015. sufinanciraju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo socijalne politike i mladih i Istarska županija. (Priredila V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter