Program otvara kultni "Koyaanisqatsi"

Prizor iz filma Godfreya Reggioa "Koyaanisqatsi" iz 1982.
Prizor iz filma Godfreya Reggioa "Koyaanisqatsi" iz 1982.

Novi program filmskog kritičara i redatelja Elvisa Lenića posvećen dokumentarnom filmu pod nazivom "Lenićeva lista", počinje sutra u 19 sati u klubodromu Pulske filmske tvornice projekcijom kultnog dokumentarca redatelja Godfreya Reggioa "Koyaanisqatsi" iz 1982. godine. Naziv filma u čiju je izradu Reggio uključio dvojicu ključnih suradnika,  majstora fotografije Rona Frickea i kompozitora Philipa Glassa - jest riječ Hopi indijanaca kojom se označava "život izvan ravnoteže".

Ovaj prvi i najpoznatiji dio "Qatsi" trilogije kojom se sagledavaju različiti aspekti odnosa između ljudi, prirode i tehnologije, a koju još čine "Powaqqatsi" (1987) i "Naqoyqatsi" (2002), sniman je od 1975. do 1982. godine. Ovaj 86-minutni dokumentarac, nema tradicionalnu radnju, već se pretežno sastoji od usporenih snimaka (slow motion) i time-lapse snimaka gradova i prirodnih krajolika diljem SAD-a. Vizualna simfonijska pjesma ne sadržava dijaloge niti narativni glas - ona proistječe iz nizanja i suprotstavljanja slika i glazbe.

- Ovi su filmovi bez riječi ne zbog manjka ljubavi spram jezika. To je zbog toga što je, s mog gledišta, naš jezik u stanju golemog poniženja. On više ne opisuje svijet u kojemu živimo, objasnio je Reggio razlog nedostatka dijaloga. Na jednom drugom mjestu izjavio je kako ovakve filmove radi jer želi istrgnuti tradicionalni dio - radnju, karakterizaciju, priču - i u prvi plan staviti okolinu koja drugdje najčešće služi kao kulisa.

Cilj Qatsi filmova je stvaranje iskustva, dok na gledateljima preostaje iščitavanje značenja. U njima, kaže redatelj, nisu obrađene posljedice tehnologije i industrije, već činjenica da sve - politika, obrazovanje, državne i financijske strukture, jezik, kultura, vjera - postoji unutar tehnologije. "Mi ne upotrebljavamo tehnologiju, mi ju živimo. Tehnologija je postala sveprisutna poput zraka kojega udišemo", veli autor.

Ulaz na projekciju je slobodan. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter