Program kluba Pulske filmske tvornice za siječanj

Iz filma "Bez sunca" Chrisa Markera
Iz filma "Bez sunca" Chrisa Markera

Književno-filmskim Bijelim večerima s Borisom Vincekom nastavlja se večeras u 20 sati Klubodrom Pulske filmske tvornice, a prvi ovogodišnji program bit će posvećen knjizi i filmu "Doba nevinosti".

Pulitzerom nagrađeni roman Edith Wharton iz 1920. u svojoj srži je priča koja pokušava pomiriti staro i novo, odnosno vrijeme prije i poslije Prvog svjetskog rata. U centru radnje je skorašnji brak para iz visokog društva, čiju sreću ugrožava dolazak nevjestine rođakinje. Adaptacija Martina Scorsesea iz 1993. godine s Danielom Day-Lewisom, Michelle Pfeiffer i Winonom Ryder publiku i kritičare osvojila je izuzetnom glumom te okrutnom, krvavom i dirljivom pričom o strasti i ljubavi.

"Bez sunca" Chrisa Markera

Uslijedit će projekcija jednog od najboljih dokumentaraca svih vremena, "Bez sunca" Chrisa Markera, koji će biti prikazan 12. siječnja u 20 sati. Ovaj eksperimentalni filmski esej je kompozicija misli, slika i scena uglavnom iz Japana i Gvineje Bisau, te Zelenortske Republike, Islanda, Pariza i San Franciska. Naratorica čita pisma fiktivnog snimatelja i putnika Sandora Krasnog. U filmu se istražuje odnos između "razvijenih" i "nerazvijenih" društava te se pronicavo komentiraju različite teme - od tehnologije, religije, gerilskog ratovanja i filma, do tuge, vjere i animizma. Naglašena i sporadično virtuozna montaža, zamrznute slike i specijalni efekti ističu dezorijentaciju putnika koji putuje kroz različite kulture, tajne rituale i konfuziju vremena.

"Samsara" Pana Nalina

Drugi dio projekcije nagrađenih filmova s 48. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva je zakazan za 19. siječanj kada će s početkom u 20 sati biti predstavljeni prvonagrađeni filmovi – dokumentarac "Rođendan" Tadije Tadića i igrani "Paspin kut 3" Zorka Sirotića. Bit će prikazan i trećeplasirani "Tajni život vila" Igora Jelinovića te trodijelni film/instalaciju "mali čovik… ja ali o'čarano kruženje…" samostalnog autora i konceptualnog umjetnika Josipa Pina Ivančića koji je dobio Specijalnu diplomu. Programom će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

Posljednja projekcija u mjesecu bit će održana 26. siječnja u 20 sati kada će biti prikazana nezavisna drama Pana Nalina "Samsara" iz 2001. nastala u koprodukciji Indije, Italije, Francuske i Njemačke. U svom redateljskom debiju Nalin prati traganje budističkog redovnika za Prosvjetljenjem, a radnja podsjeća na priču o mudracu Vishvamitri i apsari Menaki.

Ulaz na sve programe je besplatan. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter