Prešernov Sonetni vijenac kroz ilustracije Mihe Maleša


Sutra u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici bit će otvorena izložba "'Sonetni vijenac' Franca Prešerna kroz ilustracije Mihe Maleša". Autorica izložbe je Breda Ilich Klančnik.
 
Grafičar, pisac, restaurator, slikar, urednik, izdavač Miha Maleš (6. siječnja 1903., Jeranovo u Kamniku - 24. lipnja 1987., Ljubljana) stvarao je u Voćinu, Zagrebu, Kamniku, Ljubljani i Pragu. Na poziv slovenskog književnog povjesničara i prešernovca Francea Kidriča 1930-ih godina Miha Maleš uključio se u stvaranje Prešernovog albuma te je 1937. objavio 180 numeriranih primjeraka ilustracija "Sonetnog vijenca" Franca Prešerna. Radi se o 30 crno-bijelih linoreza, koji su ekvivalent stihovima. Svaki sonet Maleš je predstavio u dvije grafike, čiji nazivi su uzeti iz prvoga stiha kvartine i prvog stiha tercine.
 
Organizatori izložbe su Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Osrednja knjižnica Celje, a suorganizatori Slovensko kulturno društvo Istra Pula i Galerija "Miha Maleš" Rečica pri Laškem i Muzej Kamnik. Održavanje izložbe poduprli su Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu. (V. B.)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter