Prešernov dan u Umagu


U povodu Prešernovog dana, slovenskog kulturnog praznika, Slovensko kulturno društvo "Ajda" iz Umaga organiziralo je bogat kulturni program u Gradskoj knjižnici Umag. Večer je pozdravnim govorom otvorila predsjednica "Ajde" Danica Bojković, koja se zatim pridružila zboru; a zbor je otpjevao tradicionalnu slovensku pjesmu "Ajdov cvet".

Nakon ovog glazbenog uvoda, program je nastavljen  književnim razgovorom: iz Ljubljane je u Umag došao Dušan Šarotar (Murska Sobota, 1968.), jedan od najvažnijih suvremenih slovenskih književnika. Njegov najpoznatiji roman "Biljar u Dobrayu" objavljen je prošle godine na hrvatskom jeziku u prijevodu Jagne Pogačnik. Sa Šarotarom su razgovarali Irena Urbič iz Kopra (organizatorica Foruma Tomizza) i ravnatelj Gradske knjižnice Umag, Neven Ušumović.

Roman "Biljar u Dobrayu" povijesni je roman o stradanju Židova u Prekmurju, koje su Nijemci deportirali u logore. Šarotar je nadahnuto i s mnogo pijeteta govorio o nestanku židovske kulture u njegovom zavičaju, ističući istinosnu ulogu pisca i stvaralačku moć književne riječi u predočavanju onih vrijednosti koje društvenu zajednicu čine otvorenom za višeslojnost i višeglasnost vlastite povijesti i sadašnjosti. Iz Ljubljane je došla i mlada vokalna jazz skupina Bird-Land koja je oduševila publiku originalnim izvedbama pjesama slovenskih skladatelja, ali i nekih svima poznatih autora kao što su Leonard Cohen i Astor Piazzolla. Druženje slovenskih kulturnjaka i domaće publike nastavljeno je uz gastronomske delicije kulinarske sekcije Slovenskog kulturnog društva "Ajda". (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter