Preminuo Richard Attenborough

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oscarom ovjenčani britanski filmski redatelj Richard Attenborough preminuo je u nedjelju u Londonu u dobi od 90 godina, prenosi britanski BBC.

Nakon izuzetno uspješne glumačke karijere, Lord Attenborough je postao jednako uspješan redatelj, napoznatiji po filmu "Gandhi" koji je 1983. odnio osam nagrada Oscar, uključujući nagrade za najbolji film, režiju i glavnoga glumca.

Lord Attenborough posljednjih je godina živio u staračkom domu u zapadnom Londonu, nakon što ga je moždani udar od kojega se nikada nije posve oporavio prije pet godina prikovao za invalidska kolica.

Među onima koji su izrazili svoje žaljenje zbog njegove smrti je i britanski premijer David Cameron, koji je na Tweeteru napisao: "Njegova je gluma bila briljantna a režija zapanjujuća – Richard Attenborough bio je jedan od istinskih velikana filma".

Glumica Mia Farrow napisala je: "Richard Attenborough bio je najljubazniji čovjek s kojim sam ikada imala privilegiju raditi. Princ. Počivao u miru 'Pa' – i hvala ti".

Steven Spielberg, koji je režirao film "Jurassic Park" u kojemu je Attenborough glumio, istaknuo je da je Lord Attenborough svemu pristupao sa strašću. "Svijetu je poklonio svoju emocionalnu epsku sagu 'Gandhi'. Bio mi je blizak prijatelj i pridružujem se beskrajnom nizu onih koji su ga apsolutno obožavali", komentirao je Spielberg njegovu smrt.

"Bio je divan i talentiran čovjek", napisao je Sir Roger Moore a Samantha Bond opisala ga je kao "velikog glumca, velikog redatelja – zabavnog, šarmantnog, inteligentnog i pravog gospodina". Ricky Gervais kazao je kako je riječ o "jednom od pravih velikana velikog ekrana".

Iz nogometnog kluba Chelsea, za koji je čitav život navijao, poručili su: "Njegova je osobnost upletena u tapiseriju sedam desetljeća ovoga kluba".

Attenborough iza sebe ostavlja suprugu Sheilu Sim, glumicu s kojom je bio u braku od 1945. i s kojom je imao dvije kćeri i sina. Njihova starija kći Jane Holland poginula je zajedno sa svojom kćeri 2004. u tsunamiju u jugoistočnoj Aziji. Attenborough je 1976. proglašen vitezom. Bio je predsjednik upravnog odbora a potom i predsjednik Kraljevske akademije dramskih umjetnosti (RADA). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter