Preminula pjesnikinja Ester Sardoz Barlessi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U noći s petka na subotu u 80. godini života preminula je poznata pulska pjesnikinja Ester Sardoz Barlessi, jedno od najznačajnijih imena književnosti na talijanskom jeziku i na puležanskom istrovenetskom dijalektu u razdoblju od Drugog svjetskog rata naovamo. Vrlo jednostavna, skromna, puna znanja, ljudske topline i dobrote, Ester Sardoz Barlessi bila je izvrstan sugovornik za brojne teme o Puli i Puljanima, a u dnevniku La Voce del Popolo dugi je niz godina vodila tjednu rubriku "Drio el canton". Sve te njezine kolumne koje je pisala u toj rubrici uskoro će ugledati svjetlo dana u ukoričenom izdanju.

Pisala je i istrovenetskim dijalektom i talijanskim književnim jezikom, a višestruka je dobitnica priznanja s natječaja Istria Nobilissima, kako za poeziju, tako i za prozu. Objavila je zbirku pripovijedaka "E in mezzo un fiume", potom roman "Una famiglia Istriana". Tu je i njezina knjiga pripovijedaka "Panorama ristretto".

Godinama je objavljivala u tromjesečnom časopisu za kulturu u izdanju EDIT-a La Battana, u dvotjedniku Panorama, te u brojnim knjigama, antologijama i publikacijama u izdanju EDIT-a.

Bila je aktivna članica pulske Zajednice Talijana gdje je moderirala brojne književne programe, predstavila brojne knjige i autore, a godinama unazad vodila je i literarnu skupinu s učenicima iz talijanske osnovne škole. Premda je zadnjih godina imala dosta problema sa zdravljem, svakodnevno je uveseljavala Facebook čitatelje svojim stihovima, lucidnim opservacijama, kritikama i crticama. Kako su istaknuli brojni pripadnici kulturnog života talijanske nacionalne zajednice, njezin odlazak predstavlja nenadoknadiv gubitak za književnost ove zajednice. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter