Predstavljena taktilna slikovnica "Čitajte dodirom"


Diljem svijeta 23. travnja obilježava se Noć knjige, a radi se o međunarodnoj manifestaciji kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, koja se ujedno obilježava na Svjetski dan knjige i autorskih prava. Stoga je i Gradska knjižnica Poreč pripremila bogat program kojim je obilježila ovu manifestaciju u okviru šestodnevne BOOKtige-Sajma pročitanih knjiga.

Program je započeo jutarnjom matinejom-dvodnevnom radionicom kreativnog pisanja "Hodanje uz prugu", koja je održana u studijskoj čitaonici porečke knjižnice. Petnaestak porečkih srednjoškolaca pozorno je pratilo svaku riječ zagrebačkog profesora i književnika Miroslava Mićanovića.

Nakon toga, program je nastavljen otvorenjem izložbe taktilnih slikovnica "Čitajte dodirom", koja je ujedno prva takve vrste na istarskom području. Radi se izložbi taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu koja predstavlja specifične slikovnice o kojima se inače zna vrlo malo. Autorice izložbe, defektologinja i tifopedagoginja Javorka Milković i rehabilitatorica i bibliotekarka, Tanja Šupe, specijalistica za ranu intervenciju u edukacijskoj rehabilitaciji, djelatnice Odjela za djecu s oštećenjem vida i Knjižnice za djecu s oštećenjem vida Osnovne škole Pećine iz Rijeke, publiku su upoznale s tehnikama izrade slikovnica te sa svakodnevnim čitalačkim iskustvima djece s oštećenim vidom.

Prezentirale su taktilnu slikovnicu sa svim njezinim specifičnostima, a brojne slikovnice izložene u sklopu knjižnice izazvale su veliki interes publike, posebno one najmlađe. Na otvaranju izložbe prisustvovali su i predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić i dopredsjednica Udruge, Olimpija Meden. Potom je pred mnogobrojnom publikom održano multimedijalno predavanje putopisca Davora Rostuhara koji je predstavio svoju knjigu "U zemlji zmaja".

Inače, porečki sajam pročitanih knjiga- BOOKtiga završava u subotu, kada posjetitelji mogu kupiti i darovati pročitane knjige te na taj način, zajedno s knjižnicom, sudjelovati u realizaciji projekta Litlle free library, kojim će se Poreč uvrstiti na svjetsku mapu gradova knjiga izgradnjom malih knjižnica na otvorenom. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter