Predstavljena "Rudareva djeca" Pija Mirkovića

Nenad Čakić, Eleonora Vlačić i Pio Mirković na predstavljanju knjige
Nenad Čakić, Eleonora Vlačić i Pio Mirković na predstavljanju knjige

Izdavačko poduzeće "Vlačić i Čakić" i labinska Gradska knjižnica predstavili su u Labinu roman Pija Mirkovića "Rudareva djeca". Radi se o svojevrsnoj kronici poslijeratne Labinštine u razdoblju od 1947. do 2011. godine ispričane putem životnih priča četiri prijatelja s raškog okupljališta Kampeto. Nastavak je to Mirkovićevog prvog romana "Did" u kojoj je opisao rudarski život generacije svoga oca. O knjizi su govorili izdavač Nenad Čakić, urednica Elenora Vlačić te autor.

Premda roman ima deduktivnu dimenziju u prikazivanju društvenopolitičkih okolnosti, njegovi likovi ipak nisu u drugom planu. Naprotiv, roman posjeduje ključnu kvalitetu narativnog štiva, a to je da zarobi i zadrži čitateljevu pozornost u tolikoj mjeri da mu okretanje stranica postane nesvjesna aktivnost. Mirković to postiže slaganjem fino poliranih rečenica pročišćenih od svega suvišnoga te uspješnim pronalaženjem prave riječi ili izraza koji kažu više od onoga što je njima rečeno. I to ne samo na hrvatskom književnom jeziku, nego i na labinskoj cakavci te čakavici, istrovenetskom dijalektu i bošnjačkom jeziku jer se samo tako mogla pokazati specifičnost mjesta i vremena.

Kada je riječ o labinskoj cakavici, valja istaknuti da nitko nije uspio tako uspješno prenijeti emociju i postići tako dramatičan efekt u dijalozima služeći se ovim narječjem, a o tome svjedoče i reakcije publike.

- Ja sam događaje opisivao kako sam ih doživio, svoje sam emocije iskreno ispraznio. Nisam nikoga štedio, ali nisam nikoga povrijedio, kazao je Mirković.

Premda su likovi izmišljeni, ali rađeni prema stvarnim ljudima, opisani događaji su istiniti, pa će se mnogi prepoznati i stoga se autor unaprijed ispričao ako ne budu zadovoljni prikazom. Kazao je da se smatra dovoljno starim da bi pisao o vremenima koje je mlađim generacijama nepoznato. Osobito se to odnosi na vrijeme etatističkog komunizma krajem četrdesetih i pedesetih godina kada su mnogi mladi ljudi u potrazi za boljim životom bježali preko granice u bijeli svijet. (Napisao i snimio Robi SELAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter