Predstavljena knjižica "Batana" u 3D-u

S promocije 3D knjižice o batani (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
S promocije 3D knjižice o batani (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Ove godine Ekomuzej "Batana" obilježava desetgodišnjicu osnivanja i rada tijekom kojega se Udruga Kuća o batani okitila brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima.

Kako je istaknuo jedan od osnivača Muzeja i Udruge Kuća o batani, Marino Budicin, Udruga je u kratkom vremenu osigurala svoje prepoznatljivo mjesto unutar rovinjskog konteksta i drugih muzeja, a ove godine konkurira i za prestižnu nagradu UNESCA, u kategoriji očuvanja nematerijalne baštine.

Dokumentaciju za projekt nominacije Batane načinila je Tamara Nikolić Đerić, etnologinja i direktorica ETNOFilma Rovinj.

Predstavljajući 3D knjižicu Ekomuzej "Batana", Budicin je istaknuo da je tiskana u nakladi od 1.500 primjeraka na talijanskom, engleskom, njemačkom i hrvatskom jeziku, te da je drugih 500 primjeraka dobilo i svoju glazbenu podlogu - dvije rovinjske tradicionalne pjesme u izvedbi KUD-a "Marco Garbin" i rovinjskog slavuja Liliane Budicin Manestar na CD-u, snimljenih daleke 1966. godine.

U objema knjižicama nalazi se prepoznatljivi motivi iz života batane i podacima o njenoj gradnji - od fotografija Eko muzeja, pletenja ribarske mreže na rivi, izgradnje drevnog plovila, preko načina života ribara snimljenih u spaciju i tradicionalnoj rovinjskoj kuhinji, a koje se gledaju uz pomoć trodimenzionalnih naočala - sastavnog dijela knjižice.

Također, ponuđen je i recept za rižoto s rakovicama, te na posljednjoj stranici ispisan i narodni napjev neslužbene himne Rovinja "La batana", rekao je, između ostalog, Marino Budicin, posebno se zahvalivši Sanji Ignjatović i Alice Tosenberger i njihovoj tvrtci "Natura visus", koje su je osmislile, fotografirale, dizajnirale i grafički pripremile turističku 3D knjižicu.

Valja istaknuti i da je 3D Ekomuzej, tiskan u nakladi "Batane" i uz potporu Turističke zajednice grada Rovinja, a kako je napisano na koricama namijenjen je i "svim ljudima dobre volje koji su osobno ili putem institucija tijekom punih deset godina podržali i promicali život i rad Ekomuzeja "Batana". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter