Predstavljena knjiga Milorada Nikčevića

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

U pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici  sinoć je predstavljena knjiga književnog povjesničara, teoretičara i književnika prof. dr. Milorada Nikčevića "Hrvatski i crnogorski književno-kulturni smjerokazi". Radi se o zbirci filoloških studija i eseja koje je autor objavio u zadnjih nekoliko godina a tiskani su u zbornicima, književnoj periodici i/ili dnevnom tisku. Osim autora o knjizi su govorili doc. dr. Maja Polić, mr. sc. Branko Kukurin, akademik Petar Strčić i dr. sc. Alojz Štoković koji je vodio ovo predstavljanje.

Nikčević, koji je do sada objavio 22 knjige, ovdje se bavi osobama i događajima koje povezuju njegovu rodnu Crnu Goru i Hrvatsku u kojoj živi, poput Petra II. Petrovića Njegoša, Ivana Mažuranića, Miroslava Krleže, Jure Kaštelana i drugih. Knjiga ima više od 300 stranica i podijeljena je u pet glavnih cjelina "Vizije i osmišljavanja", "Kulturna povijest i suvremenost", "Recepcija i smjerokazi", "Polemičke iskrice, žaoke i peckalice" te "Bibliografija narativne književnosti".

Urednik knjige je doc. Dr. sc. Jakov Sabljić, a izdavači su HCPD "Croatica - Montenegrina" RH, CKD "M-M" Osijek i Institut za crnogorski jezik i književnost iz Podgorice. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter