Predstavljena istarska sopela


U Etnografskom muzeju Istre u Pazinu predstavljena je prva u nizu "Vitrina mjeseca", novog projekta ovog muzeja kojemu je cilj iz mjeseca u mjesec postupno predstaviti pojedine muzejske zbirke.

Svaki će kustos ili kustosica muzeja tako naizmjenično jednom mjesečno izlaganjem predmeta i fotografija predstaviti zbirku za koju je zadužen ili fenomene nematerijalne kulturne baštine koje proučava. Kroz ovaj projekt Etnografski muzej Istre također namjerava surađivati i s ostalim muzejima i zbirkama u Istri, ali i s lokalnom zajednicom prikazujući pojedine entuzijaste, njihove zbirke i njihova djela, ili presjek njihovih aktivnosti putem "gostujuće vitrine mjeseca".

Na taj način želi se uspostaviti još bolja povezanost s kolegama stručnjacima iz drugih muzeja te povezanost s lokalnom zajednicom koja ima potrebu pokazati što radi i kako se brine za svoju tradicijsku baštinu, naglasila je otvarajući prvu "Vitrinu mjeseca" ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević.

Prva Vitrina posvećena je jednom od najreprezentativnijih istarskih narodnih instrumenata – sopeli ili roženici, a predstavili su je ravnateljica Lidija Nikočević, koordinatorica projekta Tanja Kocković Zaborski i autor Mario Buletić, a kao stručni suradnik na projektu sudjelovao je i Dario Marušić. Buletić je govoreći o sopeli napomenuo kako se uz ovaj instrument vežu zanimljivosti oko tumačenja njene starosti i porijekla.

Iako se već 1930-ih u znanstvenim krugovima došlo do zaključka o neistarskom porijeklu tog instrumenta, pjesnička metafora Mate Balote o sopelama koje "svire već miljare lit" postala je paraznanstveni dokaz, jedna jako rastezljiva temeljna jedinica mjere. Tim mjerilom bilo je lako uzdignuti sopele u glazbalo koje u Istri navodno oduvijek svira, pa je stoga razumljivo da su svirači, polaskani time, sopelu povezali s praiskonom, čak i nauštrb istarskog miha koji nedvojbeno ima starije značajke.

Na priču o sopeli sasvim se lijepo nadovezala i najava Lidije Nikočević o skorom objavljivanju kataloga tradicijskih glazbenih instrumenata iz muzejskog fundusa, nastalog u suradnji s Dariom Marušićem. Sljedeća "Vitrina mjeseca" najavljena je za početak studenog, a tema će joj biti vezana uz vinski praznik - Martinju. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter