Predstavljena instalacija od vjetrobranskih stakala

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Večeras je u maloj, ali intimnoj i dobro osmišljenoj pulskoj galeriji za suvremenu umjetnost Singular svoju dojmljivu konceptualnu instalaciju od vjetrobranskih stakala u formi staklenog vala, pod nazivom "Flow", predstavio istaknuti francuski umjetnik Baptiste Debombourg.  U prisustvu autora, otvorenju izložbe nije prethodio nikakav službeni govor, što je detalj plus autoru i voditeljici Singulara, renomiranoj pulskoj umjetnici Silviji Potočki Smiljanić, umjetnička imena SofijaSilvia.
 
S cjelovitim stvaralaštvom Baptistea Debombourga pulska se publika mogla detaljnije upoznati prije tri dana u Galeriji Luka gdje je autor, u organizaciji HDLU-a Istre, održao zanimjivo predavanje te slajdovima i pojašnjenima predstavio svoje impresivne instalacije u prostoru (u pojednim slulajevima i s desetak tona stakla), ali i intrigantne crteže kao i estetski perfekcionističke slike sastavljene od 450.000 spajalica.
 
Večeras predstavljena instalacija "Flow" manja je verzija prošlogodišnje instalacije u kanadskom Quebecu, a forma visokog staklenog vala s kojom se posjetitelj suočava prati karakter ulice kojom je došao do galerije (Castropola), i koja vodi do gradske mletačke utvrde, svjedoku ljudskog akta osvajanja teritorija.
 
Upravo ovo djelo, kako piše u pratećem tekstu, propituje taj aspekt ljudskosti - instinkt za konstatntnim osvajanjem, dominacijom, građenjem, destrukcijom; porive koji se manifestiraju u masovnoj proizvodnji i potrošnji - cikluse u koje krećemo iz potrebe za pobjedom, a koje pred kataklizmičkim razaranjem čeka neizbježan i siguran poraz. Instalacija pariškog umjetnika metafora je života s kojom se posjetitelj suočava 'licem u lice', iz ekstremne blziine. Stakleni val stvoren snažnim, brutalnim fizičkim djelovanjem na materijal u potpunosti je ispunio galeriju Singular. (Z. ANGELESKI)   

Podijeli: Facebook Twiter