Predstavljen glazbeni album remikseva tradicijske glazbe "Remiks identiteta 3"

Marino Jurcan, Goran Farkaš i Marko Kalčić predstavili su CD Remiks identiteta 3 (D. ŠIŠPVIĆ)
Marino Jurcan, Goran Farkaš i Marko Kalčić predstavili su CD Remiks identiteta 3 (D. ŠIŠPVIĆ)

U pazinskom kafiću Bunker u četvrtak je premijerno predstavljen glazbeni album remikseva tradicijske glazbe "Remiks identiteta 3" kojeg je objavila pulska udruga Metamedij. Projekt i album predstavili su njegovi urednici Marino Jurcan i Marko Kalčić, te glazbeni suradnik Goran Farkaš. Album je rezultat istoimenog projekta odnosno radionice remiksiranja tradicijske glazbe održane u listopadu 2016. u suradnji udruga Metamedij i TradInEtno iz Pazina. Radionice su vodili glazbenici Goran Farkaš i Nenad Kovačić, a remiksirajući tradicijsku glazbu nacionalnih manjina iz urbanih sredina Istre sa suvremenom urbanom glazbom, kroz ovaj su se projekt istraživale mogućnosti za interkulturalnu komunikaciju kroz glazbu te stjecao uvid kako mladi doživljavaju tradicijsku glazbu u današnjici.

U pripremnom dijelu projekta najprije su snimljene pjesme u izvođenju Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657" te labinske pjevačice sevdaha Alise Čeliković, a izvorna glazba talijanske manjine uključena je kroz glazbu s CD-a "Šišanske mantinjade – Mantignade sissanezi" kojeg je 2015. godine snimila Zajednica Talijana Šišan. Zatim su polaznici na šestodnevnoj radionici producirali remikseve pjesama, kroz grupni rad ili samostalno, te uz pomoć mentora producenta Marina Morosina i gostujućih glazbenika koji su na remiksevima intervenirali snimajući razne tradicijske instrumente (mih, kaval, tambura, dvojnice, šurle, djembe, kanđira, kalabaš i mnoge druge).

"Ovim smo projektom željeli pokazati da je u današnje vrijeme tradicijska glazba urabana u jednakoj mjeri kao i elektronska glazba koja koristi tradicijske glazbene elemente. Htjeli smo također istražiti kakav je danas odnos mladih prema tradicijskoj glazbi, kuda se ta glazba kreće, je li u pitanju njena evolucija ili revolucija, a polaznicima je svakako izazov bio uklopiti tradicijsku glazbu u glazbeni izričaj kojim se oni inače bave. Ovi su remiksevi također doprinos transformaciji tradicije u vremenu", rekao je na predstavljanju Goran Farkaš.

Udruga Metamedij ranije je već producirala dva takva glazbena CD-a (prvi s remiksevima bosanske i makedonske glazbe, drugi s glazbom Roma i talijanske manjine iz Fažane), a na Remiksu identiteta 3 jedanaest svojih radova snimili su Ang Maružin, Alen Paver, Velimir Todorović, Donovan Zvonarek, Dejan Damijanić, Marino Morosin, Toni Flego, Marino Jurcan, Marko Kalčić, Nenad Kovačić i Bruno Legović. Urednici projekta bili su Marino Jurcan i Marko Kalčić, snimanje i digitalnu obradu zvuka obavili su Bruno Legović i Ferid Hukić, izdanje koje se osim CD-a sastoji i od dvojezične programske knjižice dizajnirao je Oleg Šuran, tekst je na engleski preveo Boris Vincek, a materijal je snimljen i miksan u studiju Metamusic. Projekt su sufinancirali Zaklada "Kultura nova", Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula, a rijetki posjetitelji pazinske promocije mogli su CD dobiti besplatno, ukoliko ih je privuklo ono što su tijekom predstavljanja čuli s razglasa. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter