Predstavljen "Atlas ptica Istre"

Atlas ptica Istre
Atlas ptica Istre

U povodu dvadeset godina postojanja Javne ustanove Natura Histrica u srijedu je u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljen "Atlas ptica Istre". Autori knjige su dr. sc. Gordan Lukač iz Javne ustanove Nacionalni park Paklenica i Roberto Stelko iz Javne ustanove Natura Histrica. Ovaj jedinstveni atlas izdala je Javna ustanova Natura Histrica.

Kako je u uvodu rekao dr. Elvis Zahtila, ravnatelj ustanove Natura Histrica, koji je predstavio autore ovoga djela, riječ je o vrlo vrijednoj knjizi, koja daje cjelovit uvid u ornitofaunu ovoga područja.

- Istra je zbog svog specifičnog položaja oduvijek bila zanimljiva raznim istraživačima, kao i ornitolozima, a na području Istre razlikuje se 29 tipova staništa, kazao je Stelko ističući da je napravljen veliki terenski rad, te da su analizirali vrijedne podatke iz literature, u što su unijeli vlastita opažanja.

Dr. Lukač je istaknuo da su sakupili podatke za ukupno 325 vrsta ptica, s podacima koji pokrivaju cijeli istarski poluotok, Istarsku županiju i manji dio oko Opatije, kao dio Primorsko-goranske županije.

Prikazana je povijest istraživanja istarske ornitofaune, potom prirodna obilježja Istre, zatim metodologija izrade atlasa ptica Istre, te sezonski status pojedinih vrsta, od gnjezdarica, zimovalica, ptica selica te ugroženost vrsta. Slijedi popis zabilježenosti ptica i njihova rasprostranjenost, a sve to na vrlo stručan način uz obilje fotografija.

Knjigu je grafički oblikovao i realizirao pulski Medit. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter