Posljednji tjedan upisa uz "Early Bird" uštede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krenuo je posljednji tjedan upisa uz "Early Bird" uštede za flautistički događaj godine koji neki nazivaju i "rajem za flautiste", a to je 2. Hrvatska flautistička akademija - Croatia Flute Academy od 5.-12. srpnja u Karlovcu, u produkciji Petar Ćurić agencije u suradnji s Gradskim kazalištem Zorin dom gdje će se seminar održavati.

Jazz flauta

Osim rada na klasici uz Pierre-Yves Artauda i Gaspara Hoyosa, nudi se i jazz flauta uz Andreu Brachfeld iz New Yorka te afro-kubanska flauta uz Damjana Krajačića, a dolazi i flautistička superzvijezda Jasmine Choi s više od milijun pogleda na YouTubeu. Ovaj međunarodni seminar za flautiste predstavlja najbolje svjetske izvođače i pedagoge koji će na jednom mjestu podučavati učenike i studente flaute iz čitavog svijeta, ali i njihove nastavnike i profesore.

- U Europi dosad nije postojala ljetna škola za flautiste koja nudi polaznicima mogućnost usavršavanja u glazbenim pravcima izvan klasične glazbe. Osim rada na klasičnom repertoaru i tehnikama na najvišem nivou uz mentore iz Francuske, a to su Pierre-Yves Artaud i Gaspar Hoyos, u Karlovcu se nudi i mogućnost savladavanja osnova tehnika jazz flaute i improvizacije jer iz New Yorka dolazi Andrea Brachfeld koju je DownBeat opisao kao jednu od najboljih svjetskih jazz flautistica, a umjetnički voditelj Damjan Krajačić magistrirao je afro-kubansku flautu u Los Angelesu, pa polaznicima nudi usavršavanja u latinoameričkoj glazbi uz latin-jazz combo uživo, kaže Ćurić.

Ove će se godine predavačima pridružiti i prva flautistica svijeta, globalni fenomen Jasmine Choi, prva flauta Bečkih simfoničara i Cincinnati Symphony Orchestra te umjetnica iza koje su četiri solistička albuma objavljena za Sony Masterworks, a posljednji, peti, su preko Kickstarter internetske kampanje financirali sami fanovi i štovatelji diljem svijeta.

Osim toga, Hrvatska flautistička akademija u partnerstvu s francuskim konzervatorijem Ecole Normale de Musique Alfred Cortot-Paris ove godine nudi punu stipendiju za jednogodišnje usavršavanje u Parizu u sklopu netom osnovanog CFA-EcoleNormale natjecanju "Osvoji stipendiju za Pariz!" koje će se održati za trajanja seminara u Karlovcu. Mogu se prijaviti svi flautisti i flautistice bez obzira na prethodno iskustvo, a natjecanje je u dva kruga. Za prvi eliminacijski krug kandidat priprema dva djela po vlastitom izboru.

Predavači članovi žirija

Kandidati s najviše postignutih bodova idu u drugi krug gdje će se od njih tražiti izvedba Mozartovog "Koncerta za flautu u D-duru" (prvi i drugi stavak uz kadence po izboru). Žiri čine svi ovogodišnji predavači akademije, a predsjeda Pierre-Yves Artaud, dugogodišnji profesor flaute na Conservatoire national superieur de musique u Parizu koji laureata natjecanja ovime zapravo i prima u svoju vlastitu klasu učenika u Parizu.

Prijave za seminar obavljaju se isključivo na e-mail [email protected], a više informacija može se pronaći na web-stranici www.croatiafluteacademy.com FB/fluteacademy ili na Twitteru. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter