Poreč: Promocija knjige Milana Rakovca

S književne promocije - Neven  Ušumović, Milan Rakovac i Nenad Popović (T. KOCIJANČIĆ)
S književne promocije - Neven Ušumović, Milan Rakovac i Nenad Popović (T. KOCIJANČIĆ)

Književnim susretom s Milanom Rakovcem otvoren je sinoć program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Poreč. Kako je na predstavljaju istaknula ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović, njihova je namjera ove godine ugostiti domaće, lokalne autore koji žive i rade u Poreču, pa je to bila prigoda za predstavljanje najnovijih "Izabranih djela" Milana Rakovca, književnika, publicista, prevoditelja i kolumnista sa zagrebačkom adresom, koji je rođen u 
Rakovcima kod Sv. Lovreča. 
 
- Izabrana djela izdao je zagrebački V.B.Z., a predstavljaju sumu pedesetogodišnjeg stvaralaštva jednog od najvažnijih istarskih autora i književnog inovatora. Luksuzno izdanje Rakovčevih djela obogaćeno je predgovorima Milorada Stojevića i Ervina Hladnika Milharčiča i kritičkim tekstovima koje su, između ostalih, o autoru objavljivali Boris Domagoj Biletić, Igor Mandić i Zdravko Zima, rekla je Zović. 
 
Moderatori susreta bili su Neven Ušumović, književnik, prevoditelj i ravnatelj Gradske knjižnice Umag, te Nenad Popović, nakladnik i publicist. Gosti književnog susreta mogli su čuti o Rakovcu kao avangardistu na više polja: jezikoslovnom, izričajnom, tematološki lokalnom i univerzalnom. Istaknuto je da je jedinstvena književna pojava, borac za afirmaciju čakavštine i rušitelj krutih književnih normi i uvjerenja u provincijalnost i egzotičnost književnosti nastale izvan okvira hrvatskog književnog jezika. Od 1964. godine, kada su mu objavljene prve važnije čakavske pjesme, njegova je stalna preokupacija Istra - ljudi, priroda, prošlost, sadašnjost, suživot.
 
Popović se prisjetio 70-ih godina prošloga stoljeća kada je u Zagrebu upoznao Rakovca, govoreći pritom o događanjima tog, kako je rekao, otužnog doba. Naveo je da je na stvaranje Rakovca utjecao raspad Jugoslavije i propast socijalizma, što se ocrtavalo kroz njegove istarske teme i inzistiranje na specifičnom istarskom govoru. 
 
- Rakovac je u svojim djelima uveo istarski govor kao važnu referenciju u centar hrvatskog književnog korpusa. Time se razvio u jednu od najljepših ličnosti na hrvatskoj književnoj sceni i drago mi je da je uvijek bio i bit će ljevičar i jugonostalgičar, naveo je Popović, s čime se Rakovac složio koji je tijekom večeri pričao o svom djetinjstvu te čitao stihove iz zbirke pjesama.
 
"Izabrana djela" Milana Rakovca, luksuzno su izdanje V.B.Z.-a. To su zapravo četiri knjige u kojima je izbor raznovrsnih djela, poezije, beletristike i popularne znanosti, a predstavio ih je publici Ušumović.
 
Prva knjiga "Sectio aurea" sadrži izbor pjesama preuzetih iz nekoliko zbirki, te nekoliko pripovijesti. Druga se knjiga sastoji od kultnog romana "Riva i druži", pulske urbane i istarske ruralne epopeje, koja je istovremeno i jugoslavenski književni slučaj, te romana "Sliparija", u kojoj polazi od mjesne legende koju nadograđuje dokumentarnim pasažima i pričom o ubojstvu.
 
U trećoj su romani "La Triestina" s temom iz 90-ih godina 20. stoljeća i "Snovid", roman o raspadu civilizacije.
 
Četvrta knjiga sadrži "Lucidar otočni kvarnerski?, putopisno-feljtonističku knjigu i svojevrsni kulturni atlas otoka Lošinja i Cresa, te putopise objavljene u knjizi "Priko Učke" i u časopisima kao i biografije istaknutih suvremenih Istrana. (Tanja KOCIJANČIĆ)
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter