Poreč: Izložba o kartografu Sulejmana Veličanstvenog

Tea Perinčić, Ali Riza Isipek i Elena Uljančić-Vekić (V. HABEREITER)
Tea Perinčić, Ali Riza Isipek i Elena Uljančić-Vekić (V. HABEREITER)

Izložba "Piri Reis - kartograf Sulejmana Veličanstvenog", na kojoj će se između ostalog predstaviti i karta Poreča iz 16. stoljeća, održat će se sutra u 19 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine koji je nakon Rijeke druga od njezine četiri etape kojima se predstavlja u Hrvatskoj. Izložba se održava u sklopu niza međunarodnih događaja što ih tursko ministarstvo kulture i turizma organizira u povodu 500. obljetnice objave karte svijeta ovog poznatog osmanskog kartografa 1513. godine. O značaju obljetnice govori i podatak da je UNESCO 2013. godinu proglasio upravo godinom Pirija Reisa.

Ali Riza Isipek, uz dr. sc. Teu Perinčić jedan od autora izložbena konferenciji za novinare je naglasio da će na izložbi biti predstavljene replike portolana istočnojadranskih luka iz Knjige plovidbe (Kitab-i Bahriye) objavljene prvi put 1521. godine. Osim toga, izložba uključuje i repliku Pirijeve karte svijeta iz 1513. godine, koja je među najstarijim očuvanim kartama koje prikazuju američki kontinent, nastale na osnovu karata Kristofora Kolumba,te reprodukcije jadranskih luka na poznatoj iznik -keramici, tehnici izrade keramike vrlo popularnoj u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog.

Perinčić je istaknula da knjiga navigacije prikazuje sredozemnu i našu jadransku, te je estetski vrlo privlačna.

- Odlučili smo organizirati ovu izložbu da osvijestimo da smo i mi dio bogate osmanske baštine, koju želimo približiti publici, ne samo kroz turske sapunice. Na izložbi će biti prezentirane kopije knjige navigacije koje su vrlo skupe, a velik dio njih nastao je upravo u povodu obljetnice. Osim reprodukcije karata i keramike, bit će predstavljene i replike instrumenata koji su se koristili za izradu karata, rekla je Perinčić. Naglasila je da je osim kao vrstan kartograf, Piri Reis bio i vrlo zanimljiva ličnost. Rođen 1456. godine, živio je u vrijeme Selima I. i Sulejmana Veličanstvenog, a podrijetlom je iz poznate pomorske obitelji. Bio je i admiral u osmanskoj carskoj mornarici i vodio razne ekspedicije, a najtragičnija je bila ona u Egipat zbog koje je optužen za neposluh i osuđen na smrt 1554. godine.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić- Vekić istaknula je kako će na izložbi biti predstavljena i karta Poreča na kojoj je prikazan kao grad s osam kula, okružen bedemima. Piri je Poreč ili Piranse kako za naziva precizno pozicionirao na karti kao mjesto 100 mletačkih milja udaljeno od Venecije gdje pomorci moraju znati dobro ploviti zbog opasnosti od nasukavanja na velikim plićinama.

Izložba koja će u Poreču biti otvorena do 30. rujna organizira se pod pokroviteljstvom turskog veleposlanstva u Hrvatskoj i Turske zaklade za podvodnu arheologiju, a sponzorira je zrakoplovna kompanija Turkish Airlines. Nakon Poreča, izložba seli u Zagreb i Dubrovnik. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter