Popularizacija etnografskog filma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

ETNOFilm festival u Rovinju ove godine broji svoje šesto izdanje. U organizaciji Etnografskog muzeja Istre, održat će se od 24. do 26. travnja. Glavnina događanja bit će u rovinjskom Multimedijalnom centru, ali festival će se pružiti i prema Centru za vizualne umjetnosti "Batana", kao i prema gradskom kazalištu Gandusio.

I ove godine festival donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije. Koncipiran kao mjesto razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, festival za cilj ima otvaranje dijaloga među kulturama, ali i popularizaciju hrvatskog etnografskog filma te metoda bilježenja nematerijalne kulture. Festival najavljuje njegova direktorica Tamara Nikolić Đerić.

- Šesti Etnofilm festival je pred nama. Kako ste koncipirali ovogodišnji program i koje filmove nikako ne bi trebalo propustiti?

- Festival je kao i ranijih godina podijeljen na radni dio u vidu radionice vizualne antropologije i masterclass predavanja, i onaj revijalni koji podrazumijeva odabir 25 filmova u natjecateljskom i specijalnom programu, izložbu, predstavljanje knjige i druženje s autorima. Filmovi su zaista kvalitetni.

- Što biste rekli o preokupacijama etnografskog filma danas prema prijavljenim filmovima, ima li kakvih promjena fokusa u odnosu na prijašnje godine?

- Ove godine ima dosta filmova s jakom aktivističkom porukom. To etnografskom filmu daje novu primjenu i snagu.

- Što osim filmova očekuje posjetitelje festivala?

- Imamo specijalni program posvećen talijanskom etnografskom filmu, predstavljanje dviju knjiga, kolegice Etami Borjan "Drugi na filmu" i profesora Arnda Schneidera iz Osla, čija knjiga tematizira odnos umjetnosti i antropologije. Očekuje nas masterclass, izložba u suradnji sa slovenskim Etnografskom muzejem i koncert etno ansambla Čipkice. (Davor MANDIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter