Pokrenimo bibliobus! Kako pokrenuti i održati službu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula 12. svibnja održat će se 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festival hrvatskih bibliobusa. Organizatori su Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice HKD-a, suorganizatori Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Društvo bibliotekara Istre.

Naziv okruglog stola je "Pokrenimo bibliobus! Kako pokrenuti i održati službu?"

Ciljevi ovog skupa su popularizirati djelatnost pokretnih knjižnica i poticati razvoj postojećih, kao i osnivanje novih službi u županijama koje ih još nemaju, omogućiti specijalizirano stručno usavršavanje knjižničara na temu pokretnih knjižnica i razmjenu iskustava među zaposlenicima bibliobusnih službi, iskoristiti međunarodna iskustva te uspostaviti partnerstva, predstaviti javnosti i sudionicima skupa hrvatske bibliobuse te kroz festival bibliobusa kao svojevrsnu medijsku atrakciju promicati djelatnost i zadaće ne samo pokretnih knjižnica, već i narodnih knjižnica u cjelini te održati kontinuitet stručnog okupljanja i predstavljanja službi pokretnih knjižnica u Hrvatskoj radi unapređivanja njihovog rada i promidžbe u javnosti.

Načini rada su pozvana izlaganja, izlaganja na posterima, rasprava, razgledanje bibliobusa i popratni program.

S kampanjom o potrebi nabave bibliobusa na području Istarske županije krenulo se prije dvije na Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenog, a cilj te kampanje je zagovaranje uvođenja bibliobusne službe te osvještavanje i edukacija građana da imaju pravo na knjigu i knjižnične usluge u najbližem okružju. Prema Zakonu o knjižnicama, svaka jedinica lokalne samouprave trebala bi za svoje stanovnike osigurati knjižnične usluge. U Istri, od 31 općine, samo Žminj ima knjižnicu, ogranak pulske knjižnice.

Pulska Gradska knjižnica i čitaonica imala je bibliobus od 1978. do 1991. godine, i kada je prestao djelovati zbog dotrajalosti, nije bilo više sredstva za nabavu novog. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter