Podjelom nagrada završio 62. Pulski filmski festival

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U Areni u subotu nije bilo mjesta niti za iglu. Iako su se dijelile nagrade 62. Pulskog filmskog festivala, mahom mlađa publika i roditelji su došli da bi odgledali smiješne "Malce".

Voditelj ceremonije Dražen Ilinčić kazao je na početku da bi bilo interesantnije da se nagrade ne znaju do tog trenutka. Helena Beljan koja je osvojila Brezu kao najbolja glumačka debitantica borila se s tremom dok se na bini zahvaljivala na nagradi, ali unatoč tome festivalska bina joj je prilično prirasla srcu jer se na njoj zadržala dugo. Ilinčić je u svom stilu komentirao da je njen govor bio "pravi oskarovski".

- Cura se pripremila, ne da se lako s pozornice, kazao je.

Ostatak laureata bio je prilično kratak i sve je išlo dosta brzo. Neki su uspjeli u dvije rečenice ispričati cijelu priču. Recimo, Branko Schmidt koji je u ime Vesne Lažete i Hrvoja Mršića primio nagradu za montažu za film "Ime višnje" kojim je otvoren ovogodišnji festival.

Mršić je preksinoć bio u iščekivanju prinove u obitelji, a pet puta bio mu je odbijen prijem na akademiju, da bi sada zaslužio već drugu Zlatnu Arenu. Emir Hadžihafizbegović, koji je primio nagradu za najboljeg glumca, ovu svoju treću Zlatnu Arenu posvetio je danas pokojnom vozaču koji ga je vozio na snimanje filma "Takva su pravila", dodavši da mu je ovo treća i najdraža Zlatna Arena jer je uloga bila najteža.

"Da nije vas, ne bi bilo nas", poručila je Nives Ivanković zahvaljujući se na Zlatnoj Areni za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Zvizdan", a nagradu je posvetila svojoj obitelji. Od (pre)velikih riječi nije bio Dalibor Matanić čiji je "Zvizdan" trijumfirao sa šest Zlatnih Arena te nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, a ni to nije bilo sve već su izdašni bili i sponzori pa je od jednog primio čak 30 tisuća kuna.

Posebno zadovoljan bio je i Darko Bajić koji je primio Zlatna vrata za film
"Bit ćemo prvaci svijeta" koji se toliko dopao publici da ga je ocijenila visokom prosječnom ocjenom 4,85, što je jedna od najvećih ocjena u povijesti festivala, a publika je bila prilično blagonaklona i prema ostalim filmovima, ocijenivši ih iznad 4,00. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter