Plesom otvoren 17. motovunski filmski festival

Otvorenje MMF-a uz konfete i glazbu (M. ANGELINI)
Otvorenje MMF-a uz konfete i glazbu (M. ANGELINI)

Kišno nevrijeme onemogućilo je sav zamišljeni protokol otvorenja 17. motovunskog filmskog festivala pa je umjesto govora političara i festivalskih dužnosnika festival otvoren oko 21.30 sati spontanom, ležernom improvizacijom. Svi u publici pozvani su da svojim selfiejima preko Twittera i Instragrama ispune filmsko platno, a kada je to učinjeno, uz zvuke filmske teme "Singing in the rain", pušteni su konfeti i publika je pozvana na ples. Prvi je zaplesao predsjednik RH Ivo Josipović, a za njim i ostali iz publike.

Službene festivalske projekcije preseljene su u zatvorena kina, a najhrabriji su ipak i na trgu mogli pogledati peruansko-venezuelsko-argentinsko-njemački  film "Loša kosa" redateljice Mariane Rondon, ali uz upozorenje da ih kiša može ponovno potjerati s trga. U pet festivalskih dana, sve do srijede 30. srpnja, u Motovunu će se prikazati dosad rekordnih 136 filmova iz 44 zemlje, u dva otvorena i dva zatvorena festivalska kina. Zemlja-partner festivala ove godine je Turska, koja će se predstaviti s 11 filmova te brojnim popratnim glazbenim, književnim, likovnim i gastronomskim događanjima.

Dvadeset filmova iz glavnog festivalskog programa konkurira za nagradu Propeler Motovuna, koju ove godine dodjeljuje žiri koji čine filmski i politički aktivisti koji žive ili u egzilu ili u kućnom pritvoru, a jedan je čak i u ruskom zatvoru. Narednih festivalskih dana u Motovunu će se dodijeliti i nagrada Maverick čiji je ovogodišnji dobitnik ruski redatelj Andrej Zvjagincev, dok će za 50 godina rada na filmu biti nagrađen skladatelj mnogih poznatih glazbenih tema u domaćem filmu Arsen Dedić. (Davor ŠIŠOVIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter