Plesači iz cijelog svijeta na Kamenjaku

Ansambl slobodnog plesa Liberdance djeluje od 1982. godine
Ansambl slobodnog plesa Liberdance djeluje od 1982. godine

Ansambl slobodnog plesa Liberdance je u suradnji s Javnom ustanovom Kamenjak pokrenuo Međunarodni umjetnički kamp koji se u svom prvom izdanju planira održati ovog ljeta od 28. srpnja do 7. kolovoza na području Kamenjaka.

Prema riječima inicijatora projekta, umjetničkog voditelja Liberdancea, plesača i koreografa Rajka Pavlića, na otvorenoj pozornici smještenoj u uvali Polje organizirala bi se Međunarodna plesna radionica, na kojoj bi, pored domaćih, predavali recentni pedagozi i plesači iz relevantnih europskih i svjetskih plesnih akademija i kompanija. Osim ove plesne radionice u uvali Polje, plan je organizirati i različite umjetničke aktivnosti na cijelom području Parka prirode Kamenjak.

Edukacija, istraživanje, prezentacija

U današnjim uvjetima posvemašnje devastacije životnog prostora, ovaj kulturološki projekt, kako ističe Pavlić, ima za cilj pokazati da je direktnim kontaktom i umjetničkim intervencijama još uvijek moguć "povratak iskonima". Pritom, ističe, djelovati u skladu s očuvanjem okoliša u ovom parku prirode.

Kamp ima ambiciju djelovati na edukativnom te istraživačko-prezentacijskom području.

- Očekujemo dolazak polaznika iz cijele Hrvatske i inozemstva. Uglavnom su to plesači, pedagozi i koreografi kojima takve radionice služe za njihovu edukaciju, usavršavanje i informiranje o novitetima na području plesne pedagogije, koreografije, metodologije rada i ostalog, pojašnjava Pavlić.

Kamp bi u svoj sadržaj rada uključio i umjetnike iz različitih umjetničkih područja koji bi na prostoru Kamenjaka, ali i šire, izvodili svoja istraživanja, performanse, koncerte, recitale, likovne instalacije, plesne i kazališne predstave.

- Želimo umjetnicima prepustiti prostor Kamenjaka da svojim umjetničkim istraživanjima, individualnim kreacijama, maštovitošću, lucidnošću pa i provokacijama u granicama umjetničkih sloboda divljinu i netaknutu prirodu Kamenjaka pretvore u prostor prvorazredne i visoko estetizirane vrijednosti, uvijek imajući u vidu prirodnu i ekološku vrijednost ovog zaštićenog prostora. Upravo svaka umjetnička akcija mora polaziti od te ideje i potencirati i prezentirati takav prirodno ekološki rezervat i involvirati sebe u tkivo ovog jedinstvenog prostora, ističe Pavlić.

Uz plesne edukacije za djecu i odrasle, planira se, dodaje on, uključiti lokalno stanovništvo u kulturno umjetničke aktivnosti, lokalne umjetnike, mlade likovne i glazbene umjetnike da svojim nastupima i performansima potenciraju vrijednost Kamenjaka.

Organizacija i financijski troškovi

Planirani ovoljetni kamp podrazumijeva i izvjesne organizacijske troškove - od instaliranja vanjske pozornice do dovođenja struje i audiovizualne elektronike, uz maksimalno poštivanje standarda zaštite čuvanja okoliša.

- Sigurno je da ovakav sveobuhvatan i ambiciozan umjetnički projekt nosi i određene složene organizacijske postupke i financijske troškove. Projekt neće biti moguć bez uključivanja lokalne zajednice i njenih institucija. Zato se već i sada zahvaljujemo svim djelatnicima Javne ustanove Kamenjak i njenoj ravnateljici Maji Šarić što su prepoznali ovu akciju i ustupili prostor na korištenje, kao i Odsjeku za međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture, zaključio je Rajko Pavlić. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter