Pisanje je moja potreba, a ne obaveza


Napunila se dvorana Istra pazinskog Spomen doma na subotnjem predstavljanju zbirke pjesama "Vreteno na vjetru", četvrte knjige gračaškog pučkog pjesnika i pripovjedača Josipa Pina Klarića. Ovu je knjigu, koja sadrži Klarićeve pjesme na gračaškoj cakavici i na standardnom književnom jeziku razvrstane u sedam ciklusa, predgovor akademika Josipa Bratulića na početku, te tek jedan dijalektalni prozni zapis i rječnik dijalektalnih izraza na kraju, i nekoliko zanimljivih starih fotografija, objavio pazinski ogranak Matice hrvatske.

Razdraganu publiku u program je uvela moderatorica Helena Funčić pročitavši naslovnu pjesmu Klarićeve zbirke, a tijekom večeri njegove su pjesme, uz samog autora, interpretirali Elena Erman, Zvonko Bogi, Marčelo Deltin, te posebno dojmljivo Bruna Balde, izvorna govornica gračaške cakavice. Kroz njeno se kazivanje Klarićevih pjesama izvrsno osjetilo "što je pjesnik htio reći", a njezin glatki izgovor, autentični naglasci, i posebna zvučnost nekih glasova po kojima je ovaj mjesni govor pogotovo osobit, kao što je svojevrsno "meko š", ovoj su dijalektalnoj poeziji dali poseban čar.

"Meni je pisanje potreba, a ne obaveza, pišem iz srca i duše, pjesmom se često vraćam u prošlost, nekim ljepšim idealima ili izgubljenoj sreći. Moje pjesme za mene imaju prije svega emotivnu vrijednost, pomažu mi da se suočim sam sa sobom", tim se riječima svojoj publici predstavio Josip Pino Klarić. Njegov izdavač, David Ivić, bio je malo opširniji, rekavši za Klarića da je čuvar uspomena, tradicije i identiteta, da u svojim pjesmama pokazuje iskrenu ljubav prema prijateljima, zavičaju, jeziku, precima, obitelji, dakle prema univerzalnim vrijednostima. Kao značajku Klarićeve poezije Ivić je istaknuo i iskonski humor našega kraja, stoljećima razvijanu narodnu mudrost, a uz humor pretočen u stihove često ide i suptilna kritika društvenih procesa. "Iz njegovih se pjesama vidi da je Pino Klarić osoba kojoj je stalo, i koja svome zavičaju želi pokloniti nešto trajno i vrijedno", zaključio je David Ivić.

Osim interpretatora Klarićevih pjesama, program promocije oplemenili su glazbom pazinski Mješoviti pjevački zbor Roženice, vokalna skupina pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora, te "pučki mužikanti" iz Kopra, sastav koji predvodi pjesnikov brat Rafael Klarić. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter