Pisac mora izložiti najdublji dio sebe


Povodom slovenskog kulturnog praznika, Prešernovog dana koji se obilježava 8. veljače, umaško je Slovensko kulturno društvo ''Ajda'' organiziralo književnu večer s Markom Sosičem, jednim od najvažnijih slovenskih suvremenih pisaca.

Prostor Gradske knjižnice je bio prepun članova društva i posjetitelja, ljubitelja lijepe riječi. Moderatorica Irena Urbič iz ''Foruma Tomizza Koper'' se na početku večeri dotakla nezaobilazne teme, žice na granici koja, kako kaže, ne užasava samo nju, nego i sve žitelje s obje strane granice.

Brojne nagrade

Sosič je slovenski pisac i redatelj iz Trsta, poznat i kao režiser raznih predstava u više slovenskih i talijanskih kazališta. Dobitnik je niza kazališnih i filmskih nagrada, dok je za roman "Balerina, Balerina" dobio posebno priznanje "Umberto Saba", nagradu "Uskrsnuće"', te prvu nagradu "Citta di Salo" 2005.

- Svi Sosičevi romani, pa tako i ''Balerina, Balerina'' imaju preciznu strukturu kroz koju se provlači muzička nit koja povećava gradaciju. Radnja se događa kroz perspektivu petnaestogodišnje autistične djevojčice, prati se njena bolna rekonstrukcija svijeta i stvarnosti daleko izvan dvorišta njene kuće. Njen je svijet ograničen, percepcija zbog mentalne bolesti nepouzdana i atemporalna, sva u sadašnjosti iako se radnja proteže na njen život do tridesete godine, rekao je Neven Ušumović, ravnatelj Gradske knjižnice Umag.

Ovaj slovenski pisac također piše radiodrame za slovenski radio u Trstu, dok je najveći dio dosadašnje dramske karijere, kao ravnatelj i umjetnički direktor, proveo u ''Slovenskom stalnom gledališču'' u Trstu. Njegova su sva četiri romana, ''Balerina, balerina'', ''Tito, amor mijo'', ''Koja iz daleka dolaziš u moju blizinu'' i ''Kratki roman o snijegu i ljubavi'', uvrštena u finale ''Nagrade Kresnik'' za slovenski roman godine. Objavio je i dvije zbirke kratkih priča.

Na pitanje kako vidi razliku između pisca i umjetničkog voditelja kazališta odgovorio je da pisci djeluju iznutra, dok se u kazalištu djeluje prema vani – prema publici.

- Ipak umjetnik mora bit izuzetno odgovoran do tih privilegija- pisanje, kazalište, film. Sve mora imati nekakav smisao gdje pisac mora izložiti najdublji dio sebe ukoliko želi da rezultat bude realan i pozitivan, u skladu s umjetnošću, naglasio je Sosič. Ovaj slovenski pisac, bogatog iskustva, izjavio je da večer posvećuje tragično preminulom slovenskom pjesniku, esejistu, sveučilišnom profesoru, angažiranom intelektualcu, velikom umjetniku i čovjeku, Alešu Debeljaku.

Glazba i specijaliteti

U drugom su dijelu večeri članice vokalne skupine AJDA zapjevale tri slovenske narodne pjesme, nakon čega se nastavilo druženje uz specijalitete koje su pripremile članice kulinarske skupine.

- Izrazito sam zadovoljna cjelokupnom večeri. Moram napomenuti da se posebna sinergija i pozitivna atmosfera koja je uspostavljena odmah na početku između pisca i publike osjećala tokom cijele večeri. Publika je bez daha pratila izlaganje i upijala svaku njegovu riječ, tako da je rezultat toga događaj koji će se pamtiti, naglasila je Danica Bojković, predsjednica SKD ''Ajda''. (Napisala i snimila Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter