Pinguentum osvojio omiški Srebrni štit

Muška klapa Pinguentum iz Buzeta
Muška klapa Pinguentum iz Buzeta

Muška klapa Pinguentum iz Buzeta osvojila je drugu nagradu žirija, Srebrni štit, na 48. festivalu dalmatinskih klapa održanom sinoć na Trgu sv. Mihovila u Omišu, u Dalmaciji, kolijevci klapske pjesme.

Pobjednik je, po ocjenama stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, klapa Kožino, kojoj je pripao Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, dok je treću nagradu, Brončani štit, dobila klapa Braciera iz Bola. Pokrovitelj finalne večeri bio je Grad Omiš, a supokrovitelji Ministarstvo kulture i Splitsko-dalmatinska županija.

- Zadovoljni smo s obzirom na pozicije iz polufinala. U finale smo startali kao četvrti i dignuli se za dvije pozicije, što je odlično. Zadovoljni smo jer je smo zadržali kontinuitet. Od 2008. godine, otkad nastupamo u Omišu, gotovo svake godine smo pri vrhu i osvajamo nagrade, izjavio je voditelj Sanjin Radović.

Pinguentum se za nastup u finalu izborio bodovima osvojenim na izbornim natjecanjima, a nastupio je s klapskim pjesmama "Cviće moje, cvat' mi cvati", dalmatinskom narodnom u obradi Dinka Fija, te "U zemlju Latinsku kad je parti dida" Jakše Fiamenga i Krešimira Magdića.

U finalnoj večeri muških klapa, pored buzetske kao jedine istarske predstavnice, nastupile su klape Omiš, Morbin iz Donjeg Humca, More iz Šibenika, Vinčace iz Novog Vinodolskog, Kaleta iz Zadra, Mriža iz Splita, Kaše iz Dubrovnika, Sebenico iz Šibenika, Kampanel iz Zagreba, Braciera iz Bola i Kožino.

Muška klapa Pinguentum, prošlogodišnji pobjednik omiškog festivala, osvajač 1. nagrade žirija - Zlatnog štita s povijesnim grbom grada Omiša, ovogodišnjim je srebrom dodala još jednu nagradu u zavidnu kolekciju priznanja. Ujedno je jedina istarska klapa pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i jedna od rijetkih hrvatskih klapa ponosni vlasnik omiških štitova svih triju boja: zlatne, srebrne i brončane. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter