Pijanistica, skladateljica i glazbena pedagoginja

Slavljenica Elda Krajcar Percan (D. ŠTIFANIĆ)
Slavljenica Elda Krajcar Percan (D. ŠTIFANIĆ)

U povodu 35. obljetnice umjetničkog i pedagoškog rada, poznata pulska pijanistica Elda Krajcar Percan predstavila se cjelovečernjim koncertom kao pijanistica, skladateljica i glazbena pedagoginja, a u sastavu Dana Muzičke akademije u Puli.

U prepunoj dvorani Doma hrvatskih branitelja uz brojne goste svih generacija, priređen je jednoipolsatni glazbeni program koji je nagrađen ovacijama publike.

Meditacije o Istri

Najprije se Krajcar Percan predstavila kao pijanistica i skladateljica, izvevši svoje "Dvije meditacije o Istri". Potom je odsvirala Šantelovu "Invenciju op.55", a zatim "Istarsku polku" Đeni Dekleva Radaković.

Njezine tri kratke skladbe za djecu "Volim Istru", "Igra" i "Loptica skočica" odsvirala je malena pijanistica Ena Čuperjani, sedmogodišnja učenica glazbene škole kojoj je ovo prvi nastup, a nastupila je pod mentorstvom svoje profesorice Chiare Jurić. Za svoj prvi nastup ova je simpatična pijanistica dobila brojne aplauze.

Harmonikaški duo Martina Jembrišak i Dario Glavaš pod mentorstvom Amadeja Herzoga odsvirao je "Miserere nobis", djelo Krajcar Percan, koja je prije 45 godina debitirala upravo kao malena sviračica harmonike u ovoj dvorani, a sada obilježava 35. godišnjicu umjetničkog rada.

Kako je rekla u svome obraćanju publici, brojne od skladbi koje su nazočni mogli čuti tijekom večeri, kreirala je upravo za svoje učenike, od kojih su joj mnogi danas postali kolege.

Njezina učenica s Muzičke akademije, pijanistica Ema Ulemek izvela je "Tri Jelina sna", a gitarist Dario Budicin "Spod Raklja".

Program je bio, naime, u znaku njezinih skladbi posvećenih zavičaju, ali i univerzalnim temama, kao i u znaku skladbi poznatih svjetskih skladatelja.

Mezzosopranistica Renata Hrženjak u klasi Sofije Cingula otpjevala je njezinu "Molitvu Jurja Dobrile", a potom i tri solo pjesme na stihove Dobriše Cesarića "Uzdižu vali - pjeni se more", "Voćka poslije kiše" i "Slap."

Sa svojim kolegom, vibrafonistom Vedranom Vojnićem s kojime je održala već 50-ak koncerata, Krajcar Percan je odsvirala "Čari igre" Đeni Dekleva Radaković, a njezino djelo "Kontrasti MD" odsvirale su pijanistice Aleksandra Golojka i Jadranka Celić Bernaz.

Kraj je bio posvećen izvedbi Langeove "Idile, op.31" i Chopinove "Etide u c-molu, op.25 br.12", koje je Krajcar Percan strastveno i vrlo uživljeno izvela.

Dakako, zahvalila se svim nazočnima, Akademiji, kolegama, roditeljima i obitelji na bezuvjetnoj podršci tijekom godina.

Elda Krajcar Percan diplomirala je klavir u klasi E. Kovačić Murai, te glazbenu teoriju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a zatim je završila i poslijediplomski studij klavira na istoj instituciji. Tijekom školovanja bila je pet puta izabrana kao predstavnica bivše države na Svjetskom trofeju harmonike (Colombier, Barcelona, Pariz, Caldas de Rainha, Ancy) na kojima je postigla zapažene rezultate.

Bogata karijera

Dugogodišnje radno iskustvo veže je uz glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Puli, gdje je radila sedamnaest godina. Od 1996. predaje klavir na Odjelu za glazbu (sada Muzičkoj akademiji) pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Tijekom trideset i pet godina duge i uspješne karijere, održala je više od dvjesto nastupa i solističkih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađivala je s brojnim pulskim glazbenicima te s Puhačkim orkestrom grada Pule. Godine 2003. pokrenula je osnivanje Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i bila je koordinatorica te udruge u dva mandata. Uspješno se okušala i kao skladateljica. Gostovala je na CD-u Bruna Krajcara "Dragi kamen" ("Daleki dom") koji je osvojio Porina za najbolji etno album 2009. U povodu 25. godišnjice umjetničkog i pedagoškog rada, dobitnica je plakete Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter